Onderzoek naar misstanden fregat Tjerk Hiddes

DEN HELDER (ANP) - De leiding van de Koninklijke Marine is een intern onderzoek begonnen, vlak nadat de militaire vakbond AFMP haar met beschuldigingen van seksuele intimidatie op het fregat Tjerk Hiddes had geconfronteerd.

Dit zei viceadmiraal J.-W. Kelder, commandant der Zeestrijdkrachten, vrijdag in Den Helder. Donderdag werd de omvang van het wangedrag op de Hr.Ms. Tjerk Hiddes duidelijk. Het zou gaan om aanranding, verkrachting, drugsgebruik en drank- en machtsmisbruik.

In het interne onderzoek zijn inmiddels ,,twee meisjes'' gehoord. Zij hebben een aantal namen genoemd, aldus Kelder. De marine is nog bezig die personen op te sporen. Kelder verwacht zeer binnenkort de resultaten van het onderzoek te krijgen.

Marineleiding

De marine bespreekt de resultaten van haar naspeuringen met de externe onderzoekscommissie die deze week is aangesteld. In het overleg wordt besproken of er stappen moeten worden ondernomen en zo ja welke.

De AFMP beschrijft in zijn maandblad Oplinie het verhaal van een jonge vrouwelijke matroos op de Tjerk Hiddes die werd lastiggevallen, aangerand en geïntimideerd. De vrouw zou worden ontslagen. De marineleiding heeft het ontslag opgeschort, nadat de vakbond haar had benaderd met de vraag of zij wist dat er de matroos uit de marine zou worden gezet.

Kelder zei vrijdag ook zich niet te kunnen vinden in het beeld dat media momenteel schetsen van de Koninklijke Marine. ,,Ik sta voor mijn mensen.'' Wel stelde hij dat goed dient te worden omgegaan met elkaar, ,,met respect''.

Meer over