Onderzoek naar fraude bij Jeugdzorg Noord-Brabant

Een wegens oplichting veroordeelde oud-bankdirecteur heeft jarenlang toezicht gehouden op de financiën van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant...

Van onze verslaggevers Aimée Kiene en Merijn Rengers

De 66-jarige Raymond B. werd eind vorig jaar wegens vermoedens van fraude op non-actief gezet door Bureau Jeugdzorg. Ook de financieel directeur van de instelling legde toen zijn functie neer.

Vrijdag dook een oude veroordeling van B. op. De man blijkt in 2002 samen met de vermoorde advocaat Bram Zeegers (vertrouweling van Willem Endstra) voor de rechter te hebben gestaan in verband met grootschalige oplichting.

Zeegers kreeg een jaar cel, B. een half jaar voorwaardelijk en een boete. B. meldde die veroordeling niet bij Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, waar hij sinds 1995 aan verbonden was.

Een recherchebureau onderzoekt of de veroordeelde toezichthouder en de financieel directeur zichzelf en zakenrelaties hebben verrijkt bij de aan- en verkoop van panden van jeugdzorg. Vooralsnog wordt het duo ‘belangenverstrengeling rond huisvestingsvraagstukken’ verweten.

Uit gegevens van het kadaster en de Kamer van Koophandel blijkt dat het bureau de afgelopen jaren diverse panden heeft verkocht aan een voormalig bouwondernemer. Direct na de verkoop huurde Bureau Jeugdzorg de panden.

B. was in het verleden commissaris bij het bedrijf van de koper, dat is opgegaan in bouwgigant KWS.

De verdachte transacties kwamen een half jaar geleden aan het licht, toen de nieuwe directeur van het Bureau Jeugdzorg voor het eerst het huisvestingsdossier inkeek, dat jarenlang door het duo was beheerd. Toen zij geen goede antwoorden kreeg op vragen over het hoe en waarom van de transacties, zijn beide mannen geschorst en is het onderzoek gestart.

Bij Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant is geschrokken gereageerd op het feit dat een veroordeling is opgedoken waarbij B. in relatie wordt gebracht met de onderwereld. Anke van Blerck, voorzitter van de raad van toezicht: ‘Ik ben erg boos. Het lijkt erop dat ons vertrouwen is geschonden. Het is des te kwalijker omdat het gaat om een maatschappelijke functie.’

B. blijkt samen met Endstra-vertrouweling Bram Zeegers een belangrijke rol te hebben gespeeld in de Securum-affaire van medio jaren negentig.

B. en Zeegers traden toen op als handlangers van een meesteroplichter die aan investeerders een onroerendgoedportefeuille van het Zweedse staatsbedrijf Securum te koop aanbood.

Een aantal van hen hapten toe, onder meer omdat de oplichter door B. ondertekende valse bankpapieren overlegde. B. was op dat moment directeur bij de KBC Bank in Eindhoven.

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant kent al langer organisatorische problemen. Het was er de afgelopen jaren een komen en gaan van interim-managers. In 2007 gaf het Bureau tien keer zo veel uit aan uitzendkrachten als begroot.

De Tweede Kamer en de provincie, die het leeuwendeel van de kosten betaalt, eisten vorig jaar opheldering toen bleek dat tien interim-krachten samen meer dan een half miljoen euro aan salaris hadden opgestreken.

Meer over