Onderzoek naar chemische stoffen Ede begonnen

Bewoners van tientallen woningen bij de Bijsterveld in Ede hebben veel overlast ondervonden door de vondst van chemische stoffen in een kelderbox, die leidde tot een massale ontruiming. Pas zaterdagochtend konden de ontheemde Edenaren weer naar hun appartementen terugkeren. Daarmee is de onrust in de buurt voorbij, maar het onderzoek naar de herkomst van de stoffen begint pas net.

null Beeld anp
Beeld anp

Het voorhanden hebben van strijdgassen is 'een ernstig misdrijf', zei officier van justitie Jouke Osinga zaterdag op een persconferentie in Ede. Omdat de eigenaar van de stoffen is overleden, richt het onderzoek zich op de herkomst van de vermeende strijdgassen en wat daar mogelijk mee is gebeurd.

Dat onderzoek is in handen van het gezaghebbende instituut TNO, dat vaker chemische wapens onderzoekt. Het instituut kijkt onder meer naar de hoeveelheden en soorten chemicaliën die zijn gevonden. De chemische stoffen waren volgens de politie veilig opgeborgen in flesjes. Een team van 8 mensen zal nog 2 dagen met het onderzoek in de woning en de kelderbox bezig zijn.

Natuurkundeleraar
De gevaarlijke stoffen werden ontdekt na de dood van de eigenaar van de kelderbox, een gepensioneerde natuurkundeleraar die als hobby chemicaliën verzamelde. De broer van de man seinde na het overlijden de brandweer in: er zouden 'zeer zware giftige stoffen' zijn opgeslagen in de kelder van het flatgebouw.

Brandweercommandant Paul Joosten onthulde zaterdag dat het afvoeren van de stoffen een enorme operatie was. Zo'n 45 eenheden met in totaal ruim 200 mensen werden ingezet. Volgens burgemeester Cees van der Knaap van Ede hadden de autoriteiten de actie in stilte voorbereid, om geen onnodige paniek te veroorzaken.

Bloemetje
Door de massale inzet stond de buurt vrijdagavond op zijn kop. Als troost kregen veel van de bewoners de volgende dag een bloemetje. Volgens burgemeester Van der Knaap reageerden bewoners overwegend rustig op het nieuws over de vermeende strijdgassen.

De woede van de buurtbewoners richt zich vooral op de voormalige natuurkundeleraar, die de gevaarlijke stoffen verzamelde in hun woonomgeving. Ook waren sommige bewoners boos dat ze niet direct waren geïnformeerd over de aanwezigheid van de gevaarlijke stoffen. 'Maar als je uitlegt waarom je dit goed voorbereidt, snappen de meeste mensen dat wel', zei Van der Knaap.

Meer over