NieuwsLockdowns

Onderzoek: lockdowns Europa hebben ruim 3 miljoen sterfgevallen voorkomen

De lockdowns in Europa hebben veel levens gered. Tot begin mei alleen al zouden coronamaatregelen in elf West-Europese landen ruim 3 miljoen sterfgevallen hebben voorkomen.

Twee vrienden groeten elkaar in een park in Madrid.Beeld Getty Images

Tot die conclusie komen Britse wetenschappers in vakblad Nature, na schatting van de effecten van de lockdowns in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië. Zo zouden de maatregelen 690 duizend Fransen en 630 duizend Italianen het leven hebben gered.

Nederland zit niet in de berekeningen: de onderzoekers hadden nog geen tijd om alle Europese landen door te rekenen. Bovendien is de berekening ruw. Zo tellen de wetenschappers niet mee hoeveel mensen er eventueel nog overlijden door ‘uitgestelde zorg’, het effect dat bepaalde patiënten door corona niet naar de dokter konden of durfden. Volgens een andere, ook ruwe schatting zouden daardoor in Nederland tienduizend mensen tien jaar eerder overlijden.

80 procent teruggedrongen

Voor hun studie bestudeerden Sam Bhatt en collega’s van Imperial College Londen het effect dat de verschillende coronamaatregelen in de elf landen hebben gehad. De lockdown, het feitelijk binnenshuis blijven, zal de voortplantingssnelheid van het virus zo’n 80 procent hebben teruggedrongen, blijkt daaruit. Dat is veel meer dan het effect van schoolsluitingen, het schrappen van evenementen of het aanmoedigen van thuiswerken, schatten de Britten.

Vertaald naar mensenlevens zullen de maatregelen in de elf bestudeerde landen tussen de 2,8 miljoen en de 3,5 miljoen sterfgevallen hebben uitgespaard, becijfert de groep: overwegend ouderen, maar toch ook nog altijd enkele  honderdduizenden dertigers, veertigers en vijftigers. In werkelijkheid waren begin mei in de bestudeerde landen 130 duizend mensen overleden.

Geen nieuw inzicht

‘Best interessant om te weten’, reageert hoogleraar theoretische epidemiologie Hans Heesterbeek (Universiteit Utrecht) op de Britse rekensommen. Maar vanuit wetenschappelijk oogpunt ook weer niet zo heel belangrijk: ‘Dit soort berekeningen zijn interessant aan het begin van de pandemie, als het nog aangeeft: dit is een serieus probleem. Maar achteraf heeft het weinig zin om dit uit te rekenen. Dat we hard hebben ingegrepen, weten we immers al: echt nieuw inzicht geeft dit niet.’

Niettemin kunnen de berekeningen helpen het besef aan te wakkeren wat er op het spel staat, vindt Bhatt. Uit steeds meer onderzoek blijkt immers dat nog maar zo’n 5 procent van de Europese bevolking de ziekte heeft gehad. ‘Aanhoudende interventie moet worden overwogen om de overdracht van sars-cov-2 onder controle te houden’, schrijft de groep, verwijzend naar de officiële naam van het virus.

Een andere, tegelijk in Nature verschenen Amerikaanse analyse stelt intussen vast dat de coronamaatregelen in China, Zuid-Korea, de VS, Frankrijk, Italië en Iran tot dusver liefst een half miljard besmettingen hebben voorkomen. Omgerekend in aantallen doden, komt dit al snel neer op zo’n 3,7 miljoen geredde mensenlevens.

Meer over