NieuwsOpenbaar Ministerie

Onderzoek ingesteld naar hoofdofficieren die relatie verzwegen

Er komt een onderzoek naar mogelijk strafbaar handelen van de twee voormalig hoofdofficieren van het Openbaar Ministerie. Het College van procureurs-generaal stelt een oriënterend feitenonderzoek in naar de hoofdofficieren Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Ze hadden een relatie met elkaar, maar verzwegen dat.

Marc van Nimwegen en Marianne Bloos  Beeld Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen, beeldbewerking de Volkskrant
Marc van Nimwegen en Marianne BloosBeeld Hollandse Hoogte / Marco Okhuizen, beeldbewerking de Volkskrant

Eerder dit jaar publiceerde de commissie-Fokkens een onderzoek naar een reeks interne integriteitsschendingen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM). Eén hoofdstuk werd daarbij achtergehouden wegens ‘privacygevoelige informatie’. Het ging om een hoofdstuk dat specifiek inging op de liefdesrelatie van de twee hoofdofficieren. Vorige maand werd dat alsnog openbaar gemaakt, dat is de directe aanleiding voor het onderzoek, meldt het College.

Het College wil ook het dienstverband van zowel Van Nimwegen als Bloos beëindigen, liet het dinsdag weten. Beiden zijn daarvan op de hoogte gebracht. Van Nimwegen was al geschorst, Bloos is – voor zover bekend – met buitengewoon verlof.

In 2016 lichtten Bloos en Van Nimwegen hun collega’s weliswaar al in over hun relatie. Maar ook nadien wekte die bij sommigen wrevel. Ze zouden zich zijn gaan opstellen als een Frank en Claire Underwood, het presidentiële stel uit House of Cards. Enkele maanden na het begin van de ‘geheime’ affaire zou Van Nimwegen Bloos bovendien hebben benoemd tot hoofdofficier van het Functioneel Parket.

Hotelovernachtingen

Het onderzoek richt zich voor beiden op het gebruik van door het OM aangeboden en betaalde diensten. Zoals het gebruik van een dienstauto met chauffeur, het maken van afspraken in hotels en restaurants en het om- en bijboeken van een terugvlucht en hotelovernachting tijdens een conferentie in Thailand waar beiden in 2012 waren.

Het feitenonderzoek wordt uitgevoerd door de Rijksrecherche onder leiding van een officier van justitie van het Landelijk Parket. Afhankelijk van de uitkomst wordt besloten of er een strafrechtelijk onderzoek komt. Hoe lang het onderzoek gaat duren, is niet bekend. De twee betrokkenen zijn op dit moment geen verdachten, benadrukt het OM.

De vertrouwenscrisis bij het OM

Bijna een jaar lang dook Jan Watse Fokkens in de ‘verziekte’ verhoudingen bij het Openbaar Ministerie. Hij sprak met 120 medewerkers. In april publiceerde hij zijn harde eindconclusies. ‘Nee, leuk was de klus niet.’

Hoe komt het OM uit deze vertrouwenscrisis?
Bij het Openbaar Ministerie lijken fatsoensregels voor hooggeplaatste werknemers niet te gelden en ontbreekt het in de top aan daadkracht en leiderschap. Topman Van der Burg moest na de presentatie van het rapport-Fokkens diep door het stof, maar moet nu zelf orde op zaken stellen.

Van Nimwegen geschorst wegens herhaaldelijk liegen over relatie
Marc van Nimwegen, tot vorig jaar hoofdofficier van justitie in Rotterdam, handelde in strijd met de regels. Hij is geschorst. Van Nimwegen loog herhaaldelijk over zijn relatie met hoofdofficier van het Functioneel Parket Marianne Bloos, en bevoordeelde zijn zwager bij een aanbesteding.

Hoe verziekt zijn de verhoudingen?
Werden OM-kopstukken Marc van Nimwegen en Marianne Bloos nou wel of niet op het correcte moment verliefd? Of gaat het hier toch om een afrekening? Lees de reconstructie.

Meer over