Onderwijs

Het aardrijkskunde-onderwijs schenkt al tientallen jaren aandacht aan de slavernij en de rol van Nederland daarbij. Bij de historische achtergronden van de ontwikkelingsproblematiek komt de driehoekshandel aan de orde....

ODIJK John Jorna Oud-aardrijkskundeleraar

Bij het onderwerp Suriname of bij de behandeling van Surinaamse migranten in Nederland komen de plantages en de herkomst van zwarte plantageslaven aan de orde en vervolgens de hindoestanen, Chinezen en Javanen, die als contractarbeiders voor de plantages werden geworven. Worden de Verenigde Staten van Amerika behandeld, dan schenken we aandacht aan de tegenstelling Noord-Zuid en vertellen we over de plantage-economie van het Zuiden, waar gebruik werd gemaakt van zwarte slaven. En als aardrijkskundeleraren het ontstaan van zwarte getto's in Noord-Amerikaanse steden behandelen, wordt uiteraard ook gesproken over de herkomst van de zwarte inwoners van de VS.

Jammer dat bij het laatste onderwerp zo veel Nederlanders slecht hebben opgelet. Anders hadden we het ontstaan van zwarte wijken en zwarte scholen in Nederland kunnen voorkomen. Als we dat tenminste gewild hadden.

Meer over