NieuwsOnderwijs

Onderwijsinspectie: middelbare scholen slordig bij examens

Middelbare scholen laten nog steeds steken vallen bij de examens. Dat concludeert de Inspectie van het Onderwijs dinsdag. Op ruim honderd afdelingen van scholen keek de Onderwijsinspectie naar de zorgvuldigheid van de toetsing en examinering. Bij 70 procent kwamen wettelijke tekortkomingen aan het licht. Aan 60 procent van de scholen heeft de inspectie een herstelopdracht gegeven.

Bart Dirks
Eindexamen op het Beatrix College in Tilburg, 2018 Beeld ANP
Eindexamen op het Beatrix College in Tilburg, 2018Beeld ANP

De Onderwijsinspectie deed onderzoek naar aanleiding van eerdere problemen bij het VMBO Maastricht. In juni 2018 kregen daar 354 eindexamenkandidaten te horen dat ze vanwege ‘grote onregelmatigheden’ geen diploma kregen. Vorig jaar moesten 68 van de 77 eindexamenkandidaten van het Calvijn College in Amsterdam een deel van hun vmbo-examen inhalen. Uit onderzoek van de inspectie bleek dat bij deze leerlingen een of meer toetsen van het schoolexamen niet waren afgenomen.

Sinds de incidenten zijn scholen in het voortgezet onderwijs alerter op examinering geworden, aldus de inspectie. Toch hebben nog steeds maar weinig scholen alles op orde. De inspectie ontdekte veel kleinere en grotere gebreken. Zo had bijna de helft van de scholen het programma van toetsing en afsluiting (PTA) niet volgens de wet geregeld. Niet duidelijk was wat er wordt getoetst in de schoolexamens, of in het PTA ontbraken verplichte onderdelen. Ook voldeed bij eenderde van de scholen het examenreglement niet.

De Onderwijsinspectie maakt niet bekend welke scholen zijn onderzocht. De herstelopdrachten zijn inmiddels bijna overal afgerond. Minister Arie Slob (Onderwijs) noemt deze resultaten ‘verontrustend, maar niet onverwacht. Scholen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. De organisatie rondom schoolexamens moet beter.’ In oktober heeft Slob al maatregelen aangekondigd om de organisatie van schoolexamens te verbeteren.

LEES TERUG: DE CHAOS BIJ VMBO MAASTRICHT

In juni 2018 kregen 354 eindexamenkandidaten van VMBO Maastricht te horen dat ze vanwege ‘grote onregelmatigheden’ geen diploma kregen. Dertien docenten schetsen, vrijwel allemaal anoniem, een ontluisterend beeld van hoe het zo ver heeft kunnen komen.

In 2019 moesten 68 van de 77 eindexamenkandidaten van het Calvijn College in Amsterdam een deel van hun vmbo-examen inhalen. Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat de school bij deze vmbo-leerlingen een of meerdere toetsen van het schoolexamen niet heeft afgenomen. Soms werd er te soepel gecorrigeerd.

Meer over