Ondervraging Moslim leidt tot rellen

De ondervraging van de Bosnische Moslim-leider Naser Oric door onderzoekers van het Joegoslavië-Tribunaal heeft maandag geleid tot rellen bij het VN-gebouw in Sarajevo waar het gesprek plaatsvond....

Oric was commandant van de Bosnische Moslims in Srebrenica tot drie maanden voor de val van de enclave in 1995. Hij heeft mogelijk meegedaan aan aanvallen van Moslims op Servische dorpen in de periode 1992-'95.

Serviërs hebben verklaard dat Oric betrokken is geweest bij de moord op tweeduizend Servische burgers in de buurt van Srebrenica. Hij zou een rol hebben gespeeld bij de zogeheten Bloedige Kerstmis, waarbij begin januari 1993 tientallen vrouwen en kinderen in het dorp Kravice werden omgebracht.

De aanwezigheid van Oric in het VN-gebouw leidde tot woedende protesten van honderden voormalige bewoners van Srebrenica, veelal vrouwen. Zij drongen het VN-terrein binnen en trachtten het hoofdkwartier te bestormen. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van Oric. Deze wordt door hen beschouwd als een held in de stad waar volgens hen de grootste wreedheden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden.

Dertig politiemensen wisten de betogers buiten de deur te houden. 'Hij is een held en geen oorlogsmisdadiger', riep Ibro Salkic, een van de overlevenden van de massamoord in Srebrenica. Vrouwen droegen spandoeken en foto's van Oric met de teksten 'Hij verdedigde slechts zijn volk' en 'Hij is onschuldig'.

De Bosnische Serviërs onder leiding van generaal Mladic voerden na de val van de enclave onder het oog van de Nederlandse VN-macht alle mannen en jongens weg. Aangenomen wordt dat ruim zevenduizend van hen werden vermoord.

De demonstranten bliezen pas de aftocht toen Oric, een 34-jarige politieofficier, ze persoonlijk vertelde dat hij slechts werd ondervraagd en dat hij niet was gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdaden. Een woordvoerder van het tribunaal verklaarde dat Oric geheel vrijwillig naar het VN-hoofdkwartier was gekomen en later het pand had verlaten.

Meer over