Ondertussen in...

ALLENTOWN De Amerikaanse Sarah Knauss, die in het Guinness Book of Records als de oudste mens ter wereld staat vermeld, heeft de millenniumwisseling net niet gehaald....

LEEUWARDEN In het zuidoosten van Friesland kwam in een groot aantal woningen een deel van de nieuwjaarsnacht geen water uit de kraan. Dat was in de dorpen Gorredijk, Gersloot, Hemrik en Nieuwehorne. De problemen hadden niets te maken met de jaarwisseling. Er was ergens een leiding geknapt. Na enkele uren begon het water weer te stromen.

RED DEER De 65 duizend inwoners van het Canadese Red Deer in Alberta hadden donderdag de champagne al op en de vuurpijlen al afgestoken. Uit angst voor computerproblemen was het millenniumfeest een dag vervroegd.

HOOGEVEEN Er is tijdens de jaarwisseling geen tentenkamp opgeslagen voor gevangenis De Grittenborgh in Hoogeveen. Vrouwen van gedetineerden wilden op die manier aandacht vragen voor de problemen die partners van gevangenen ondervinden. Initiatiefneemster Marijke Veenstra, wiens partner in De Grittenborgh vastzit, zei dat een conflict met een medeorganisatrice de oorzaak is. Dat conflict ontstond tijdens tv-opnamen, waarbij de makers alleen Veenstra in beeld wilden hebben. Hoewel ze niet kon aangeven hoeveel vrouwen aan de actie zouden meedoen, was er volgens Veenstra wel genoeg belangstelling voor het project.

GRISE FJORD De Canadese Inuit eskimo's hebben de jaarwisseling gevierd met een speciale zeehondenjacht. Vrijdag was het de beurt aan de vrouwen. 'Hier ben ik trots op. Ik ben een jager, een vrouwelijke jager', zei de winnares van de wedstrijd. De door haar gevangen zeehond werd op nieuwjaarsdag opgegeten na afloop van de wedstrijd voor de mannen.

SCHIPHOL Sterretjes hebben een brandmelding veroorzaakt in het perscentrum op Schiphol. Wakende voorlichters en journalisten staken om middernacht nietsvermoedend het 'koude' vuurwerk aan. Binnen enkele minuten meldden de brandweer van de luchthaven en de marechaussee zich in het centrum. De paniek bleek voor niets.

ANKARA Een van de eerste Turkse baby's van het nieuwe millennium heeft de naam Ikibin gekregen. Dat is Turks voor 2000. Het meisje weegt zeven pond en is om één minuut na midernacht geboren in het ziekenhuis van Mus in het zuidoosten van Turkije. Het is het twaalfde kind en de achtste dochter van Ibrahim en Cemile Akcar. De gouverneur van de provincie Mus is onmiddellijk met cadeautjes naar het ziekenhuis getogen.

LONDEN De drie miljoen feestvierders die in Londen de jaarwisseling hebben meegemaakt, lieten 22 ton aan champagneflessen achter op de straten. Volgens het Londense stadsbestuur vormden de lege flessen zo'n 15 procent van de totale hoeveelheid afval die na de festiviteiten moest worden opgeruimd. Volgens de krant The Observer was de criminaliteit zeker 15 procent lager dan tijdens de vorige jaarwisseling. In het centrum werden 99 mensen gearresteerd.

SCHEVENINGEN Het Guinness Book of Records kan weer een nieuw record vermelden. In het Scheveningse Kurhaus werd tijdens de jaarwisseling zes liter champagne van bovenaf in 30.658 glazen tellende piramide geschonken. De champagnepiramide bestond uit 56 etages en was 6,5 meter hoog en 5,5 meter breed. Om alle glazen te vullen waren 6000 flessen nodig geweest; dat zou 25 duizend gulden hebben gekost. Maar voor de recordpoging moest een Magnum Champagne worden leeggeschonken. De glazenvuller hing in een bergbeklimmerspak aan een hoogwerker. Vier juryleden hebben de recordpoging nauwlettend gevolgd.

NEW YORK Een van de directieleden van KLM, is vrijdag klokslag middernacht ingestapt op de vlucht van New York naar Amsterdam. Hij gaf de 106 passagiers en de bemanning tijdens de vlucht van KL 642 een certificaat, met de vermelding dat ze in de lucht de datumgrens gepasseerd zijn. De directeur vond dat hij solidair moest zijn met zijn werkende bemanning. Het toestel kwam zaterdagochtend vroeg aan op Schiphol.

ROTTERDAM In het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR) is vrijdagavond om 21.30 uur voor zover bekend de laatste Nederlandse drieling van de 20e eeuw geboren. Het zijn twee meisjes en een jongen die na 31 weken werden geboren.

LAS VEGAS Bij het aanbreken van 2000 is het gokken in Las Vegas zaterdag even stilgevallen. Zeker 200 duizend mensen zorgden op de fameuze Strip met zijn casino's voor een groot feest. Er waren geen computerproblemen met de gokmachines. Voor optredens van Barbra Streisand en Bette Midler werden respectievelijk ruim 5000 en ruim 2000 gulden betaald.

SINGAPORE Een man en een vrouw uit Singapore zijn getrouwd aan boord van het Starship Enterprise. Ngah Kah Leong (26) en Eileen Tam (23) accepteerden een aanbod van organisatoren van de Star Trek World Tour om elkaar in de tentoonstellingsruimte het jawoord te geven. De twee zijn geen echte fans van Star Trek, maar vanwege het nieuwe millennium wilden ze op bijzondere wijze aan hun huwelijksleven beginnen.

SCOTT BASE Honderden wetenschappers hebben op Scott Base op Antarctica de komst van het nieuwe millennium gevierd met een traditionele Maori-dans. Het feest werd gevierd onder een middernachtszonnetje; op Antarctica is het momenteel 24 uur licht. De bewoners van de Nieuw-Zeelandse basis kregen bezoek van Amerikaanse collega's van een andere basis. Ook studenten en een handvol journalisten waren aanwezig. Een 'hittegolf' zorgde ervoor dat de thermometer enkele graden onder nul aangaf toen de klok middernacht sloeg.

BEMMEL In het Gelderse plaatsje Bemmel is zaterdagmorgen het eerste huis van deze eeuw verkocht. Een speciaal beeldmerk voor de overdracht is gedeponeerd bij het Merkenbureau in Den Haag. Het nieuwbouwhuis werd gekocht door een echtpaar dat zaterdagmorgen om half vijf de akte van levering ondertekende. Het huis maakt deel uit van een omvangrijk nieuwbouwproject rond Bemmel om de Nijmeegse woningnood op te vangen.

BERLIJN Het eerste kind dat in Berlijn in het derde millennium is geboren, heeft een broertje dat op 31 december 1999 geboren werd. De jongen kwam ter wereld om één minuut na middernacht in het St. Jozefziekenhuis. Om vier minuten voor middernacht aanschouwde zijn tweelingbroertje al het levenslicht.

FAIRBANKS Soms is het zelfs voor de inwoners van Alaska te koud. Vanwege het barre weer werd zaterdag het vuurwerk afgelast in Fairbanks, een plaats 400 kilometer ten noorden van Anchorage. 'De mist is werkelijk te dik, je ziet niets en het is 40 graden onder nul', zei een politiewoordvoerster.

WHITIANGA Zestien Nederlanders die de millenniumwisseling in Whitianga aan de oostkust van Coromandel Peninsula in Nieuw-Zeeland wilden vieren, hebben pech gehad. Wegens stormachtig weer ging het vuurwerk ter waarde van 40 duizend gulden niet door. Ook een recordpoging om een 'millennium-hug' te vormen, door 10 duizend mensen hand-in-hand te laten staan op het strand, werd afgelast. De Nederlanders dronken een glas champagne en lagen om één uur in bed. Volgens een groepsleider van de reisorganisatie was de teleurstelling groot: 'Maar ja, het weer hè, daar doe je niks aan.'

HEESCH In Heesch maakten brandweerlieden in de nieuwjaarsnacht korte metten met een groep jongeren die hen belette een vreugdevuur te blussen. Toen de jeugd vuurwerk begon te gooien naar brandweer en politie bezorgden de brandweermannen hen met enkele welgemikte stralen een nat pak. De problemen waren daarmee meteen verholpen, aldus de politie.

PANKI In het Poolse plaatsje Panki zijn zaterdag 65 inwoners met vermoedelijke salmonellavergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. Zij hadden op een oudjaarsfeest in de plaatselijke brandweerkazerne trijpsoep gegeten. Dat traditionele gerecht wordt getrokken van de ingewanden van slachtdieren. Volgens de plaatselijke politie hadden de 140 gasten die de soep lieten staan nergens last van.

SCHIPHOL Enkele tientallen passagiers zijn op Schiphol gestrand doordat hun vlucht op het laatste moment werd geannuleerd. Op het kleine deel van de luchthaven dat tijdens de millenniumnacht open was, moesten die reizigers op een volgende vlucht wachten. Een 80-jarige vrouw kwam vanuit New York. Ze zou de jaarwisseling doorbrengen bij haar kinderen op Cyprus. Maar op Schiphol hoorde ze dat haar vlucht naar het eiland was geannuleerd wegens gebrek aan passagiers. Ze probeerde de slaap te vatten op een bank in de vertrekhal op de Amsterdamse luchthaven: 'Deze jaarwisseling zal ik niet snel vergeten. Iedereen is bang om te vliegen deze nacht, maar ik wil gewoon naar mijn kinderen. Hier zit ik dan in 2000.'

KIRIBATI Dansers en zangers hebben in het eilandstaatje Kiribati in de Stille Oceaan de eerste zonnestralen van het nieuwe millennium verwelkomd. 'Kom, kom, we zijn hier om u te begroeten', zongen vrouwen gehuld in traditionele klederdracht. De zon toonde zijn eerste stralen boven de horizon om 05.42 uur lokale tijd.

LEEUWARDEN Vier kunstkoeien die vorige week op onverklaarbare wijze uit het gebouw van de landbouworganisatie NLTO in Leeuwarden waren verdwenen, zijn op oudjaarsnacht opgedoken in Nijega. Met deze stunt wilde de oudjaarsvereniging in Nijega duidelijk maken dat een koe in de wei thuishoort en niet in een stal.

ZERMATT Zwitserse reddingswerkers hebben donderdag een Amerikaan gevonden die al zes dagen werd vermist op de Breithorn. Volgens een politiewoordvoerder is het een wonder dat de verdwaalde 23-jarige man temperaturen tot 30 graden onder nul heeft overleefd. De Amerikaan begon op 24 december aan een solobeklimming van de 4000 meter hoge Breithorn. De eigenaar van een jeugdherberg schakelde de politie in toen de man na een dag nog niet terug was. Hij werd uiteindelijk gelokaliseerd op een hoogte van 2500 meter. Onderkoeld en met bevroren voeten is hij naar het ziekenhuis gebracht.

MAASTRICHT In Maastricht heeft de politie tijdens de nieuwjaarsnacht een 29-jarige man uit het Duitse Hessen aangehouden. De man had zich op het Vrijthof met spiritus overgoten en dreigde zichzelf in brand te steken. De Duitser is volgens de politie in de war. Hij is in de loop van de nacht opgenomen in het Psycho Medisch Streekcentrum Vijverdal in Maastricht.

MEXICO CITY Een 62-jarige Mexicaanse vrouw moest zaterdag met uitputtingsverschijnselen naar het ziekenhuiz nadat ze haar eigen record fietsen had verbroken. Carmen Alicia Muniz reed 26 uur achter elkaar met een snelheid van minstens 20 kilometer per uur. Haar toestand is stabiel. Ze verbrak haar eigen record van 24 uur onafgebroken fietsen op de wielerbaan van de Olympische Spelen van 1968 in Mexico City. Muniz reed nu in 26 uur 572 kilometer met een gemiddelde snelheid van 22,02 kilometer per uur.

LONDEN Een Britse jongen heeft op oudjaarsavond de kabels van zijn computer doorgesneden omdat hij bang was voor de millennium-bug. Volgens medewerkers van een telefonische hulpdienst was de jongen een van de weinigen met computerproblemen in Groot-Brittannië. De vijftig vrijwilligers hadden namelijk een zeer rustige avond: ze kregen maar één telefoontje.

BERGHEIM Een zakenman uit de buurt van Keulen merkte zaterdag dat er 12.999.997 mark (14.559.997 gulden) was bijgeschreven op zijn bankrekening. De boekingsdatum was 30 december 1899. Het is niet duidelijk of de fout veroorzaakt is door het millenniumprobleem.

Meer over