DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Onderste steen Groningse gaswinning moet boven: Kamer grijpt naar parlementaire enquête

Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Carola Schouten (Landbouw) bij een protest van Groningse boeren op het Malieveld, waar zij een jaar geleden een snelle en ruimhartige afhandeling van de schade door aardbevingen eisten. Beeld Freek van den Bergh
Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken) en Carola Schouten (Landbouw) bij een protest van Groningse boeren op het Malieveld, waar zij een jaar geleden een snelle en ruimhartige afhandeling van de schade door aardbevingen eisten.Beeld Freek van den Bergh

Goedemiddag,

Na jaren van aardbevingen, bodemdaling en huizenbeschadiging stelt de Tweede Kamer een parlementaire enquête in naar de gaswinning in Groningen. Eindelijk moeten Shell, de NAM en de opeenvolgende ministers zich onder ede verantwoorden, juichen de aanvragers van de enquête - al is het nog wel de vraag wanneer.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

NIEUWS VAN DE DAG
Onderste steen gaswinning moet boven

167 jaar na de allereerste parlementaire enquête haalt de Tweede Kamer haar zwaarste gereedschap weer eens uit de kist. Was het onderwerp van die eerste enquête in 1852 nog vrij overzichtelijk - de heffing van accijns op zout, waardoor zoutbedrijven failliet dreigden te gaan - , dat van de eenentwintigste is veel ambitieuzer. Alles over de gaswinning in Groningen moet op tafel, te beginnen bij de eerste gasvondst bij Slochteren in 1959.

Dat er ooit een parlementaire enquête naar de gaswinning zou worden gehouden, zat er dik in. In Groningen rommelt het al jaren, letterlijk en figuurlijk. Coalitie en oppositie zagen een enquête zitten, maar verschilden van mening over de timing. In januari stelden Tom van der Lee (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA) in een motie voor om het onderzoek in 2020 te houden. Op verzoek van de coalitie stemde de Kamer daar toen niet over.

In een nieuwe versie van de motie is het jaartal geschrapt en staat nadrukkelijk dat de enquête niet mag leiden 'tot vertraging in schadeherstel, versterking of vertraging in het tegengaan van risico's op verdere aardbevingen en mijnbouwschade'. Het is de prijs die GroenLinks en PvdA betalen voor de handtekeningen van alle partijen op het Binnenhof. Van der Lee kan er wel mee leven. ‘Als we de enquête nu zouden starten, zou dat maar afleiden.’

Nog even over die eerste enquête in 1852: die werd nooit uitgevoerd. Na de ontbinding van zowel het kabinet Thorbecke als de Kamer pakte niemand het zoutprobleem op. Voor de Groningers is het te hopen dat ‘hun’ enquête een beter lot wacht.

OVERSTAP VAN DE DAG
Ex-D66'er zoekt het nu toch bij Thieme

Portret van Henriëtte Prast. Beeld ANP
Portret van Henriëtte Prast.Beeld ANP

Een overstap naar de Partij voor de Dieren? Welnee, antwoordde senator Henriëtte Prast, toen haar vorige week werd gevraagd of zij D66 verliet voor de rangen van Marianne Thieme. Prast had net haar lidmaatschap van D66 opgezegd- en haar zetel in de Eerste Kamer opgegeven - omdat die partij naar haar zin te weinig werk maakte van dierenwelzijn. Een overstap naar de Partij voor de Dieren lag voor de hand, maar daarvoor was het nog veel te vroeg, verzekerde Prast. ‘Dan zou ik me eerst in hun opvattingen op andere terreinen moeten verdiepen.’

Prast heeft zich het verkiezingsprogramma van Thiemes partij in een razend tempo eigen gemaakt: vandaag maakt zij bekend op plek vier van de PvdD-lijst voor de Eerste Kamerverkiezingen te staan. Van een voorgekookt plan was écht geen sprake, bezweert zij opnieuw, dit keer in het AD. ‘Pas afgelopen week heb ik de keuze voor deze overstap gemaakt.’

EN DAN DIT NOG
Levenslang na uitzetting door Nederland

Het kabinet bevindt zich in een lastig parket door de levenslange gevangenisstraf voor de uit Nederland gezette Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh. Al-Showaikh is in zijn vaderland Bahrein tot levenslange detentie veroordeeld wegens hulp aan vluchtelingen ‘die ervan worden beschuldigd deel uit te maken van een terroristische groep’. D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdA eisen nu uitleg van staatssecretaris Harbers.

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD). Beeld Freek van den Bergh
Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD).Beeld Freek van den Bergh

En de koopkrachtplaatjes... blijven hetzelfde

Oh jee, zei de Kamer, toen vorige maand bleek dat de energierekeningen veel sterker stegen dan gedacht: wat moet dat wel niet betekenen voor de koopkrachtplaatjes? Nou, niets, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CPB. De prijsstijging van energie wordt – volgens het CPB – dit jaar gecompenseerd doordat andere prijzen minder stijgen dan verwacht. Een tegenvaller is wel dat de economie dit jaar geen 2,2, maar slechts 1,5 procent groeit.

PVV’er Graus na aangifte terug in Kamer

Anderhalve maand zat Dion Graus thuis na een aangifte tegen hem door zijn ex-vrouw, die volgens het PVV-Kamerlid ‘psychisch in de war’ is. Hij wilde de storm laten overwaaien, zei Graus twee weken geleden. Vandaag keerde Graus terug in de Kamer, tot blijdschap van CDA-Kamerlid en mede-Limburger Martijn van Helvert.

Architect Binnenhof wel/niet aan de kant gezet

Vanwege hoogoplopende spanningen is de coördinerend architect van de renovatie van het Binnenhof bedankt voor bewezen diensten, schrijft het AD. Onder andere het voorstel van Liesbeth van der Pol om de historische centrale hal van de Eerste Kamer om te bouwen tot een trappenhuis zou niet in goede aarde zijn gevallen.

Zelf ontkent Van der Pol aan de kant te zijn gezet. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken laat het in het midden: nu ‘de hoofdlijnen’ van de renovatie staan, ‘rondt DOK (haar bureau, red.) zijn werkzaamheden af‘.

Volkskrant-serie over de Statenverkiezingen

Met alle aandacht voor de zetelverdeling in de Eerste Kamer zou je bijna vergeten dat de Provinciale Statenverkiezingen in eerste instantie om, inderdaad, de provincies draaien. Verslaggever Bart Dirks trekt voor de Volkskrant het land in voor een serie over wegen, windmolens, woonwijken, werk, bussen en landschapspijn. In de eerste aflevering: waarom ligt het wegenparadijs van Noord-Brabant niet in Overijssel?

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over