NieuwsOnderzoek corruptie

Ondernemingskamer gelast onderzoek naar bedrijf gelieerd aan dochter ex-president Angola

Het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol heeft bij de Nederlandse rechter een eerste overwinning geboekt in de strijd om vermogen van de steenrijke Angolese ex-presidentsdochter Isabel dos Santos en haar echtgenoot Sindika Dokolo af te pakken.

Isabel dos Santos, Beeld AFP
Isabel dos Santos,Beeld AFP

Een deel van dit vermogen is ondergebracht in Nederlandse vennootschappen, waardoor een deel van de juridische strijd zich voor Nederlandse rechters afspeelt. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft nu een onderzoek gelast naar een van die Nederlandse vennootschappen die gelieerd is aan Dos Santos.

Het draait om Esperaza bv, waarvan het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol en Dos Santos echtgenoot Dokolo eigenaar zijn. In Esperaza bv is een miljardenbelang ondergebracht in het beursgenoteerde Portugese oliebedrijf Galp.

Succesvolle zakenvrouw

Isabel dos Santos presenteerde zich de afgelopen jaren altijd als een zeer succesvolle zakenvrouw, die in de periode dat haar vader het land regeerde een wereldwijd imperium wist op te bouwen. Maar toen haar vader na 37 jaar aftrad, werd ze door de nieuwe regering van Angola ervan beschuldigd dat ze haar vermogen door corrupte praktijken had vergaard. Door de Angolese regering is her en der beslag gelegd op het vermogen van Dos Santos en haar man Sindika Dokolo. Ook lopen er strafrechtelijke onderzoeken in Angola naar het echtpaar en bijbehorende adviseurs vanwege verduistering en machtsmisbruik.

Een van die dubieuze transacties is volgens Angola de manier waarop haar echtgenoot Dokolo zijn indirecte belang in het Portugese oliebedrijf Galp verkreeg. Die aandelen in Esperaza waren eerst volledig in handen van het Angolese staatsoliebedrijf, maar via een lucratieve en ingewikkelde transactie werd kunsthandelaar en zakenman Dokolo, de man van Isabel dos Santos, in 2006 ineens eigenaar van de waardevolle aandelen, die jaarlijks miljoenen aan dividend opleveren.

Luanda Leaks

Dokolo kocht die aandelen van het Angolese staatsoliebedrijf, betaalde een deel en de rest mocht hij aflossen uit de dividenduitkeringen die hij zou ontvangen. Volgens het staatoliebedrijf deugt deze transactie niet en heeft Dokolo bovendien niet de volledige koopprijs voldaan.

Deze en andere transacties van Dos Santos en haar man kwamen begin dit jaar naar buiten door de zogeheten Luanda Leaks, honderdduizenden e-mails, contracten, belastingaangiften, notulen en andere documenten uit de interne administratie van Isabel dos Santos, die in handen kwamen van een internationaal journalistencollectief, waarbij ook Trouw en het FD zijn aangesloten.

Beslag

De Ondernemingskamer heeft niet alleen een onderzoek gelast naar de Nederlandse vennootschap, maar ook de door Dokolo benoemde bestuurder geschorst en een onafhankelijke derde aangesteld die de aandelen van Dokolo in Esperaza bv moet beheren.

Op die aandelen ligt sinds kort overigens ook beslag van het Nederlandse Openbaar Ministerie dat een zelfstandig strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar het aandelenbelang van Dokolo. Het OM vermoedt dat de aandelen in het oliebedrijf zijn verkregen ‘door oplichting van dan wel verduistering van de Angolese staat’.

Dos Santos liet eerder in reactie op de onderzoeken en de Luanda Leaks weten dat er sprake is van een lastercampagne tegen haar en haar man en dat ze een eerlijke zakenvrouw is die haar imperium eigenhandig en op eerlijke wijze vanaf de grond heeft opgebouwd.

Meer over