Ondernemers Calais eisen met wegblokkade sluiting 'jungle'

Vrachtwagenchauffeurs, havenwerkers, boeren en boeren blokkeren maandag de A16, een belangrijke snelweg in het noorden van Frankrijk, om de sluiting te eisen van het vluchtelingenkamp in Calais. Het kamp, dat bekend staat als de 'jungle', wordt steeds voller en de spanningen stijgen.

Redactie
Middenstanders in een stoet op de snelweg om te demonstreren tegen het vluchtelingekamp in Calais Beeld reuters
Middenstanders in een stoet op de snelweg om te demonstreren tegen het vluchtelingekamp in CalaisBeeld reuters

De blokkade is bedoeld om het verkeer stil te leggen dat de Kanaaltunnel en de haven wil bereiken. De lokale autoriteiten hebben reizigers verzocht het gebied te vermijden om zo de overlast van de actie te beperken.

Vrijdag beloofde minister van Binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve het kamp 'zo snel mogelijk' te sluiten, maar de demonstranten willen een datum horen. Vooraf is aangekondigd dat de demonstranten niet zullen vertrekken voordat die datum is genoemd, maar volgens de organisatie zal de demonstratie geen weken duren.

Volgens Volkskrantcorrespondent Peter Giesen, die op de A16 bij de afslag Calais-centrum is, zijn de meeste demonstranten middenstanders en ondernemers in de transportsector. 'Het gaat hen met name om de economische schade die Calais lijdt door het vluchtelingenkamp en het verpeste imago waardoor toeristen wegblijven.'

Rond half acht 's ochtends begonnen de vrachtwagens in een slakkengangetje aan hun tocht. Op de rondweg in Calais verzamelden zich boze middenstanders en de burgemeester van Calais, die zich te voet bij de blokkade hebben gevoegd. De demonstratie loopt geordend en wordt begeleid door politieagenten die ook het verkeer regelen, aldus Giesen. Vermoedelijk gaat het vooralsnog om enkele duizenden demonstranten.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Bekijk ook

Zo groeide Calais uit tot een reusachtig vluchtelingenkamp.

Gevaar

De pogingen van migranten om door de Kanaaltunnel te lopen of zich in vrachtwagens te verschuilen, ontwrichten regelmatig het verkeer tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Vrachtwagenchauffeurs klagen over hun veiligheid en bedrijven zien hun handel in gevaar komen.

Ook de Nederlandse branchevereniging voor transport en logistiek TLN heeft de noodklok geluid. Volgens TLN gooien migranten betonblokken, autobanden, boomstammen en hooibalen op de toegangswegen van de haven om vrachtauto's tot stilstand te dwingen. Daarna bedreigen zij chauffeurs om een plekje in een vrachtauto te krijgen. TLN sluit zich niet aan bij de blokkerende acties omdat ze daar principieel op tegen zijn, maar zegt het sentiment van de Franse chauffeurs te begrijpen.

Vrachtwagenchauffeurs blokkeren de weg Beeld afp
Vrachtwagenchauffeurs blokkeren de wegBeeld afp

7 duizend migranten

Het kamp belichaamt al jaren Europa's migrantencrisis. Meerdere keren zijn vergeefse pogingen gedaan het kamp te sluiten. In het voorjaar werd de helft van het kamp afgebroken, werden containerwoningen neergezet en zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt, maar de migrantenpopulatie heeft een recordhoogte bereikt. Frankrijk schat het aantal bewoners op 7 duizend, hulporganisaties op 9 duizend. Allen hopen Engeland te bereiken.

De minister noemde 'humanitaire redenen' om over te gaan tot sluiting. Volgens hulporganisaties zijn de omstandigheden in het kamp slecht, zowel op het gebied van gezondheid als veiligheid. In een maand zijn twee mensen gedood in gevechten tussen verschillende migrantengroepen. Cazeneuve sprak ook over een 'gecontroleerde operatie'. Waarschijnlijk bedoelt hij daarmee dat er eerst vervangende woonruimte moet komen voor de migranten. De Franse regering hoopt al langer dat ze dan vrijwillig vertrekken.

Lees ook

De 'jungle' in Calais groeit al weer uit zijn voegen, Ventimiglia en Como kreunen onder de migrantenstroom. Laait de vluchtelingencrisis opnieuw op? (+)

In beeld: fotograaf Henk Wildschut zoekt de schoonheid in de jungle bij Calais.

Luchtfoto van Calais, augustus 2016 Beeld afp
Luchtfoto van Calais, augustus 2016Beeld afp
Migranten staan in de rij voor eten Beeld afp
Migranten staan in de rij voor etenBeeld afp
Meer over