Onderhoudsbedrijven Fokker fuseren: 60 banen vervallen

- De vliegtuigonderhoudsbedrijven Fokker Services (FS) en Fokker Aircraft Services (FAS) gaan fuseren. Ze zullen verdergaan onder de naam van de eerste. Hierdoor komen zestig banen te vervallen.

LISA SPIT

AMSTERDAM - 'De kosten bij Fokker Aircraft Services zijn structureel te hoog, waardoor er al jaren verlies wordt gemaakt. Om concurrentie in lagelonenlanden het hoofd te kunnen bieden, moet de kostprijs dalen. Deze fusie kan daaraan bijdragen', zegt een woordvoerder.

'We zullen ons nog meer specialiseren in het onderhoud van vliegtuigen die niet meer worden gebouwd. Toen Fokker in 1996 overgenomen werd door Stork, zijn we ons op het onderhoud van Fokkervliegtuigen gaan richten. Later kwamen daar meer vliegtuigen bij, zowel militaire als civiele toestellen, zoals de F-16 of Dash 8.'

Door de fusie zullen 60 van de 390 banen bij FAS in Hoogerheide komen te vervallen. Dit wekt grote ergernis op bij FNV Bondgenoten. Fokker voerde de laatste jaren al drie eerdere reorganisaties uit en levert volgens de bond strategisch prutswerk. 'De werknemers betalen de rekening. We accepteren geen gedwongen ontslagen en slechtere arbeidsvoorwaarden.' De bond wil verder dat er werk-naar-werkbegeleiding komt.

Fokker Services reageert verbaasd op deze aantijgingen en zegt gedwongen ontslagen te willen voorkomen door mensen te herplaatsen bij andere bedrijfsonderdelen van Stork. FAS en FS zijn onderdelen van Fokker Technologies, dat vorig jaar met 3.700 werknemers een omzet draaide van 616 miljoen euro. Fokker Technologies is de luchtvaart- en defensiepoot van technologieconcern Stork.

FNV Bondgenoten maakt zich ook kwaad over de afschaffing van de tweeploegendienst. Hierdoor zal een speciale toeslag komen te vervallen. 'Ongeveer tachtig mensen zullen er minimaal 15 procent in inkomen op achteruit gaan. Dit betekent voor de mensen en hun families veel ellende, terwijl het als bezuiniging op de totale loonsomkosten zo goed als niets oplevert voor het bedrijf.'

undefined

Meer over