Update

Onderhandelingen Kunduz-coalitie in fractiekamer D66

De fractievoorzitters en financiële woordvoerders van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben zich om 15.00 uur teruggetrokken in de fractiekamer van D66 om te overleggen over de miljardenbezuinigingen.

Redactie
De Kunduz-coalitie overlegt met demissionair minister van Financiën De Jager Beeld anp
De Kunduz-coalitie overlegt met demissionair minister van Financiën De JagerBeeld anp

Het beraad duurt vandaag nog tot 18.00 uur. Morgen onderhandelen de partijen verder. Dat liet D66-leider Pechtold weten. Hij denkt dat het eerder een kwestie van uren is dan van dagen, voordat het definitieve akkoord wordt bereikt.

Voor het reces zijn de Kunduz-partijen het op hoofdlijnen eens geworden, nu volgt de invulling. De partijen willen 1,6 miljard bezuinigen op de zorg, maar hoe, dat ligt nog open. Een mogelijke maatregel is het verdubbelen van het eigen risico. Ook over de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd moet nog overeenstemming bereikt worden.

Een ander punt van discussie is een extra crisisbelasting op hoge inkomens, de maatregel moet 500 miljoen opleveren. Bij de overheid willen de partijen 875 miljoen weghalen, onder meer door de salarissen van ambtenaren te bevriezen.

Consensus
Over een aantal maatregelen is reeds consensus. De hypotheekrenteaftrek gaat op de schop: nieuwe hypotheken moeten binnen dertig jaar worden afgelost en de renteafterk blijft alleen in stand voor annuïteitenhypotheken. De onbelaste kilometervergoeding wordt afgeschaft. De in 2011 verlaagde overdrachtsbelasting voor huiseigenaren blijft op 2 procent. De wachtgeldregeling voor Tweede Kamerleden wordt ingekort en gelijkgesteld met de WW. De BTW op luxegoederen gaat per 1 oktober van 19 naar 21 procent.

Op voorspraak van de ChristenUnie vindt het overleg plaats in de fractiekamer van D66 - waar eerder de zogenoemde Kunduz-coalitie tot stand kwam - en niet op het ministerie van Financiën. Met de keuze voor deze locatie willen de partijen benadrukken dat het initiatief bij de Kamer ligt.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager is voorzitter van de onderhandelingen. Het voornemen is om tot 16.30 uur te vergaderen. De vraag is of dat gaat lukken, hoe veel dagen er nog zullen volgen en tot op welk detail er wordt onderhandeld.

Volgens politiek verslaggever Robert Giebels van de Volkskrant staat mogelijk zelfs de rollator in het basispakket ter discussie. 'Als over zulke kleine details wordt gediscussieerd, kan het nog erg lang gaan duren.' ChristenUnie-leider Arie Slob zei vandaag tegen BNR dat hij de ivf-behandeling uit het basispakket zou willen zien, in tegenstelling tot D66. Slob zei ook daar geen groot punt van te maken.

'Kwestie van aflakken'
Vorige week vrijdag sloot Jolande Sap van GroenLinks stuklopen van het akkoord uit. Vandaag zei ook Alexander Pechtold dat het definitieve akkoord er snel zal zijn. 'Het staat in de grondverf, het is nu een kwestie van aflakken', zei de leider van D66 voorafgaand aan de bijeenkomst in zijn fractiekamer. 'Volgens mij zijn de verschillen niet zo groot.'

Demissionair minister De Jager verwacht dat het akkoord binnen twee weken genoeg is uitgewerkt om voor te leggen aan het Centraal Planbureau (CPB). Het voornemen is om klaar te zijn voordat de voorjaarsnota naar de Kamer gaat, uiterlijk 1 juni.

3 procent
Binnen een week na het vertrek van Wilders uit het Catshuis, waar werd overlegd over nieuwe bezuinigingen, lag er een nieuw akkoord in de Tweede Kamer. De partijen die de Kunduz-missie mogelijk maakten, vonden elkaar ook in de ambitie om het begrotingsakkoord in 2013 terug te dringen naar 3 procent van het bruto binnenlands product. De gelegenheidscoalitie kwam tot een pakket van 12 miljard euro.

Meer over