Onderbroekterrorist bekent schuld

De Nigeriaan die in 2009 probeerde een Amerikaans vliegtuig op te blazen dat op weg was van Schiphol naar Detroit, heeft vandaag tegenover de rechter schuld bekend.

ANP/Redactie
Onderbroekenterrorist Umar Farouk Abdulmutallab. Beeld afp
Onderbroekenterrorist Umar Farouk Abdulmutallab.Beeld afp

'Ik ben schuldig voor de Amerikaanse wet, maar niet voor de Koran', verklaarde Abdulmutallab. Hij zei met de bomaanslag wraak te hebben willen nemen voor de Amerikaanse steun aan Israël en voor de dood van moslims in Palestina, Jemen, Irak, Somalië en Afghanistan.

Tijdens de zitting vandaag was Abdulmutallab aanmerkelijk kalmer dan bij de juryselectie vorige week. Toen riep hij onder meer uit dat 'de moedjahedien de kanker Amerika van de kaart zullen vegen'. Ook prees hij de gedode terreurleiders Osama bin Laden en Anwar al-Awlaki. Abdulmutallab wilde een Jemenitische gordel met een dolk dragen, maar de rechter weigerde dat.

Abdulmutallab had op de vlucht van Northwest Airlines op eerste kerstdag een explosief in zijn onderbroek verstopt. De bom ontplofte echter niet, maar vloog in brand, waardoor Abdulmutallab brandwonden opliep. De Nederlander Jasper Schuringa wist hem daarna te overmeesteren.

Abdulmutallab is een ministerszoon die in Londen studeerde. Daar raakte hij mogelijk in de ban van de radicale islam. De Nigeriaan verhuisde naar Jemen, waar hij zich aansloot bij het terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland.

In Detroit staat Abdulmutallab terecht voor onder meer het beramen van een terreuraanslag, poging tot moord en het plaatsen van een explosief aan boord van een vliegtuig. Hij kan de doodstraf krijgen. Het vonnis wordt half januari verwacht.

Meer over