Nieuws

Ondanks machtsvertoon leger gaan protesten in Myanmar door: ‘We kunnen nu niet meer stoppen’

Ondanks het machtsvertoon van de militaire junta zondag, gingen er in Myanmar maandag weer mensen de straat op om te demonstreren. Volgens ooggetuigen werd in de stad Yangoon door honderden studenten geprotesteerd, en stonden in de zuidelijke stad Dawei ook weer honderden mensen op straat.

In Yangoon gingen maandagmorgen weer honderden studenten de straat op om te demonstreren tegen de junta.  Beeld AFP
In Yangoon gingen maandagmorgen weer honderden studenten de straat op om te demonstreren tegen de junta.Beeld AFP

‘We gaan de straat op omdat het mensen niet meer kan schelen of we worden gearresteerd of neergeschoten’, zegt een 46-jaar oude man tegen een verslaggever van The Guardian. ‘We kunnen nu niet meer stoppen. De angst is weg.’

Na twee weken van aanzwellende protesten tegen de militaire coup, reden zondagavond pantserwagens het hele land binnen, gevolgd door vrachtwagens vol soldaten. In de stad Myitkyina werd op demonstranten geschoten, al is niet duidelijk of er rubber kogels werden gebruikt, en of er slachtoffers zijn gevallen, en zeker vijf journalisten werden gearresteerd.

In de loop van de dag doken meer politici, activisten en journalisten onder, terwijl militairen de huizen van ambtenaren omsingelden die zich hadden aangesloten bij de protesten. Het internet werd urenlang platgelegd, maar dat leek maandagochtend weer te zijn hersteld.

Rechter

Regeringsleider Aung San Suu Kyi, van wie niets meer is gehoord sinds zij twee weken geleden door het leger werd afgezet en onder huisarrest werd geplaatst, blijft nog zeker twee dagen vastzitten. Woensdag moet zij voor de rechter verschijnen, zegt haar advocaat Khin Maung Zaw, voor de beschuldiging dat zij illegaal walkietalkies heeft geïmporteerd. Suu Kyi zou online een gesprek hebben gevoerd met een rechter, maar ze heeft haar eigen advocaat nog steeds niet kunnen ontmoeten, vertelde Maung Zaw tegen journalisten.

Sinds het leger Suu Kyi afzette hebben honderdduizenden mensen gedemonstreerd tegen de staatsgreep. Al zeker vierhonderd mensen zijn gearresteerd, onder wie tal van artsen en ambtenaren die aan de stakingen meedoen.

Diverse westerse ambassades hebben zondag het leger opgeroepen om het geweld tegen de demonstranten stop te zetten. ‘We roepen de militairen op om geen geweld te gebruiken tegen demonstranten en burgers’, schrijven diplomatieke vertegenwoordigers van onder meer de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie.

LEES VERDER:

Activist Bo Kyi zat het grootste gedeelte van de jaren negentig in de gevangenis omdat hij tegen de militaire junta van Myanmar had gedemonstreerd, en nu gaat hij weer de straat op. Waarom durft hij dit, vroeg onze correspondent Jeroen Visser in een interview.

Ooit had Aung San Suu Kyi huisarrest én fans over de hele wereld. Sinds 1 februari heeft ze wéér huisarrest – weg is de wereldwijde bewondering.

Na de abrupte machtsgreep vrezen de inwoners van Myanmar weer onder de knoet van het leger te moeten leven. Ook al verliep de coup zelf zonder bloedvergieten, de oude tactieken uit de tijd van de dictatuur werden al snel weer uit de kast gehaald.

De coup in Myanmar heeft ook geopolitieke consequenties. Het Westen wil onder leiding van de Verenigde Staten strafmaatregelen, maar China beschouwt Myanmar als zijn eigen achtertuin.

Met pensioen gaan en de macht opgeven? Legerchef Min Aung Hlaing denkt er niet aan. Een profiel van de generaal die volgens sommigen hoopt president van Myanmar te worden.

Meer over