Ondanks incidenten en negatieve publiciteit groeit het studentencorps nog steeds

Studentencorpsen lijden niet onder de recente reeks incidenten en negatieve publiciteit rond hun verenigingen. Zeven van de acht klassieke Nederlandse corpora kregen afgelopen introductieperiode evenveel of meer inschrijvingen dan een jaar eerder, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Jurre Van Den Berg en Kaya Bouma
Het gebouw van Vindicat op de Grote Markt in Groningen Beeld anp
Het gebouw van Vindicat op de Grote Markt in GroningenBeeld anp

In totaal nam het aantal aspirant-leden bij corpora licht toe, van 2950 naar 3096. Uitschieter is het Rotterdamse studentencorps. Dit jaar fuseerden R.S.C. (mannen) en R.V.S.V. (vrouwen) tot een gemengde vereniging. Samen hebben zij 62 leden meer dan vorig jaar. Het corps wijt het succes met name aan de samensmelting.

Incidenten

Meest opmerkelijk is wellicht de ledengroei bij het Groningse Vindicat. Daar schreven zich 470 nieuwe leden in - dertig meer dan vorig jaar. 'We hebben in 27 jaar niet zoveel aanmeldingen gehad', zegt de zojuist afgezwaaide rector Stijn Derksen.

Vindicat kwam vorig jaar hevig onder vuur te liggen vanwege een alternatieve almanak met een selectie van de '23 mooiste mokkels', met hun 06-nummer en voorzien van een 'bindende rating'. Later raakte een aspirant-lid tijdens de ontgroening ernstig gewond, nadat een ouderejaars op zijn hoofd was gaan staan. De 24-jarige verdachte moet vandaag voor de rechtbank verschijnen op verdenking van zware mishandeling.

Vanwege de incidenten werden de studentenverenigingen toch niet aangemerkt als immaterieel cultureel erfgoed. Een commissie zag toe op een 'kritische zelfevaluatie' en een 'cultuurveranderingsproces' bij Vindicat. Uiteindelijk kreeg het corps een laatste kans. Na een uit de hand gelopen etentje bij een sushirestaurant schortten Groningse onderwijsinstellingen alsnog de bestuursbeurzen van de vereniging op.

Oud-rector Derksen heeft geen eenduidige verklaring voor de populariteit van Vindicat. 'Studenten zijn van huis uit nieuwsgierig', suggereert hij. 'Misschien zijn er ook mensen geweest die juist na dit jaar hebben gedacht: ik wil dat ook graag zien. Maar de meeste nieuwe leden die ik sprak hebben ons in de Keiweek (de Groningse introductieweek, red.) gezien of van vrienden of familie over ons gehoord.'

Wat in Groningen meespeelt, is dat concurrent Albertus Magnus (geen corps) ondanks 501 aanmeldingen het aantal nieuwe leden beperkte tot vierhonderd om de introductieperiode te herzien. 'Er was nogal wat commotie in de maatschappij. Daarom hebben wij besloten: we gaan wat zelfreflectie doen om te voorkomen dat bij ons incidenten plaatsvinden', zegt vice-praeses Liza de Vos. Enkele aspirant-leden die bij Albertus buiten te boot vielen, hebben volgens haar hun heil bij Vindicat gezocht.

Stijn Derksen Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Stijn DerksenBeeld Harry Cock / de Volkskrant

Meerwaarde van lidmaatschap

Minerva (Leiden) beleefde met 464 nieuwe leden (37 meer dan vorig jaar) een record sinds begin jaren 90. Bij het Amsterdamse corps A.S.C./A.V.S.V., dat een ledenmaximum hanteert van 450, moesten 86 aspirant-leden na loting teleurgesteld geworden. Vorig jaar waren dat er 68. Ook A.S.C. kwam vorig jaar in opspraak, nadat drie aspirant-leden in het ziekenhuis belandden na een dispuutontgroening. Zij moesten in een gracht zwemmen en sliepen tussen afval. Later deed een aspirant-ASC-lid aangifte wegens mishandeling op de sociëteit. Voor aspirant-leden was de ontgroening nauwelijks punt van discussie, zegt Janneke de Haas namens de Senaat. 'Er zijn altijd vragen, maar dat waren er dit jaar ondanks de berichtgeving niet meer dan anders. Onze leden willen gewoon graag nieuwe mensen leren kennen.'

Niet alleen bij corpora, maar bij alle studentenverenigingen neemt het ledenaantal de afgelopen jaren toe. Dat zegt praeses Arend Klück van koepelorganisatie de Landelijke Kamer van Verenigingen. 'Wij denken dat nieuwe studenten de meerwaarde van het lidmaatschap zien. Dankzij een vereniging vinden zij hun weg in een nieuwe stad en ontwikkelen zij zich naast hun studie, bijvoorbeeld door in het bestuur of een commissie te gaan.'

Verenigingen zijn in toenemende mate carrièregericht, ziet Klück. In hun sociëteiten richten ze studiezalen in, ze hebben een buddy-studeersysteem of organiseren LinkedIn-workshops. 'Er is een aantal rendementsmaatregelen genomen om studenten sneller te laten afstuderen. We zijn blij dat studentenverenigingen daar op inspelen.'

Dat de incidenten nieuwkomers niet afschrikten, komt volgens Klück mede door hoe er op de voorvallen is geanticipeerd. 'De incidenten zijn vervelend en wij betreuren ze. Maar verengingen zijn bewuster geworden en doen er alles aan om veiligheid te waarborgen. Bij verenigingen waar dingen fout zijn gegaan, zijn echt zaken veranderd.'

Vindicat krijgt voorlopig geen bestuursbeurs meer van Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool betalen voorlopig geen bestuursbeurzen uit aan Vindicat. De studentenvereniging is opnieuw in opspraak gekomen. Leden zouden zich onder meer hebben misdragen in een sushirestaurant. De politie is inmiddels een onderzoek begonnen naar dit incident.

Vindicat schorst roeivereniging wegens 'Slet-bokaal'
Het Groningse studentencorps Vindicat atque Polit schorst roeivereniging Aegir vanwege seksisme. Steen des aanstoots is de uitreiking van de 'Slet van de Zomer Bokaal' in clubblad De Ster.

Vindicat-lid (24) vervolgd voor zware mishandeling bij ontgroening
Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de 24-jarige man vervolgen die wordt verdacht van zware mishandeling van een lid van studentenvereniging Vindicat, tijdens de ontgroening op 25 augustus 2016 in Groningen. Het slachtoffer, een aspirant-lid van de vereniging, had ernstig letsel aan zijn hoofd opgelopen doordat een persoon op zijn hoofd zou zijn gaan staan.

'Ik sta op tegen vernedering en nu word ik nog tien keer harder geslutshamed'
Op de telefoon van Milou Deelen komen sinds gisteravond whatsappjes met foto's van piemels binnen. De 21-jarige student Europese taal en cultuur kijkt er nauwelijks nog van op. Sinds ze eerder die woensdag (internationale vrouwendag) een filmpje over 'slutshaming' op haar Facebookpagina plaatste, is er een stroom van reacties op gang gekomen, positieve, maar vooral ook negatieve.

Meer over