Ondanks aardige cijfers uit VS hebben beurzen er geen zin in

Stemming

De aanhoudende onrust in Oekraïne en een zwak cijfer over de Chinese industrie drukten maandag het sentiment op de Europese beurzen. Meevallende cijfers over de Amerikaanse dienstensector leidden in de middag tot wat herstel, maar konden niet voorkomen dat de graadmeters overwegend licht daalden. Veel werd er overigens niet gehandeld doordat de beurs in Londen gesloten was.

undefined

Graadmeters

In Amsterdam sloot de leidende AEX-index 0,5 procent lager en de Midkap verloor 0,3 procent. De DAX in Frankfurt daalde 0,3 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs er 0,1 procent bij kreeg. Op Wall Street, waar het eveneens rustig was, sloot de Dow-Jonesindex 0,1 procent in de plus. De bredere S&P 500 steeg 0,2 procent en technologiegraadmeter Nasdaq won 0,3 procent.

undefined

China

Uit cijfers van de bank HSBC bleek dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in april voor de vierde maand op rij is afgenomen. Dat onderstreept volgens economen de afkoeling van de op een na grootste economie ter wereld.

undefined

Pfizer

Farmaceut Pfizer, die vorige week vrijdag nog opnieuw nul op het rekest kreeg bij zijn overnamebod op AstraZeneca, was op Wall Street met een koersdaling van 2,6 procent een van de grootste verliezers. Pfizer zag de nettowinst in het eerste kwartaal van dit jaar met 15 procent dalen tot 2,3 miljard dollar (ruim 1,6 miljard euro) in vergelijking met een jaar eerder. De omzet van de producent van onder meer het erectiemiddel Viagra en de cholesterolremmer Lipitor ging met 9 procent omlaag tot 11,3 miljard dollar. Pfizer had onder meer te kampen met de concurrentie van goedkope imitatiemedicijnen. Intussen blijft het bedrijf naar verluidt werken aan een overname van het Britse AstraZeneca. Vrijdag verwierp dat een bod van ruim 63 miljard pond (76,7 miljard euro). Een overname zou de grootste in de farmaciesector ooit zijn en de grootste van een Brits bedrijf ooit.

undefined

Siemens

In Frankfurt steeg Siemens 0,2 procent. Franse media meldden dat het Duitse technologieconcern inzage krijgt in de boeken van branchegenoot Alstom, waar concurrent General Electric vorige week al een bod van 12 miljard euro op uitbracht. Alstom werd in Parijs 1,4 procent minder waard.

undefined

Meer over