NieuwsIntocht Sinterklaas

Onconventionele Sinterklaasintocht leek wel wat op de defilés van koningin Juliana

Terwijl gewone mensen vanwege de pandemie aangeraden wordt alleen ‘noodzakelijke’ reizen te ondernemen, arriveerde Sint Nicolaas zaterdag als vanouds weer in Nederland. Toch was de landelijke intocht anders dan alle andere jaren. Ook werd elders in het land weer gedemonstreerd tegen en voor Zwarte Piet.

Tom Kreling
NTRbij aankomst in Nederland. Beeld NTR
NTRbij aankomst in Nederland.Beeld NTR

Sinterklaas en zijn gevolg legden rond 12 uur aan bij de fictieve Dieuwertje Blokkade, in een niet nader genoemde plaats. De coronabestendige intocht, zonder publiek en op een geheime locatie, werd live uitgezonden in het Sinterklaasjournaal op NPO3. Uiteindelijk bleek Sinterklaas in Elburg voet aan wal gezet te hebben.

Na aankomst ging Sinterklaas direct door naar het Grotepietenhuis, dat gevestigd is in paleis Soestdijk in Baarn. Daar verblijft hij tijdens zijn bezoek aan Nederland. Hij ontving er meerdere burgemeesters die met kinderen tekeningen kwamen brengen en mensen uit meerdere provincies met lokale lekkernijen. De hele opzet leek erg op de defilés die vroeger door toenmalig koningin Juliana op haar verjaardag bij het paleis werden gehouden.

In veel andere plaatsen in het land werden alternatieven georganiseerd voor de lokale intocht, van speciale sinterklaasfilms tot livestreams waarin kinderen de goedheiligman en de pieten konden volgen.

Demonstraties

De intocht leidde ook dit jaar weer tot demonstraties tegen Zwarte Piet. Zo verzamelden ongeveer vijftig demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zich op een parkeerplaats aan de rand van het centrum van Breda. Ze zwaaiden met borden en riepen leuzen tegen zwarte Piet, waarbij het hielp dat Piet rijmt op niet. De leuzen weerkaatsten lekker tegen het tegenoverliggende kantoor van het UWV en bioscoop Pathé.

Breda is een van de gemeenten die dit jaar Piet grijs hebben gemaakt en daarmee denken een streep door de racistische karikatuur van het hulpje te hebben gezet. Wat natuurlijk onzin is, zegt Iman (25), woordvoerder van de lokale afdeling van KOZP. ‘Vorig jaar waren hier nog heel veel echte zwarte pieten, nu zijn ze grijs, maar ze hebben wel gewoon kroeshaar en rode lippen. Het is nog steeds een raciale karikatuur.’

Vanwege veiligheidsredenen had de organisatie de plek van de demonstratie geheim gehouden en moesten deelnemers zich aanmelden.

Demonstranten tegen Zwarte Piet in Breda.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Demonstranten tegen Zwarte Piet in Breda.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

‘Opkankeren’

Toch hadden tegendemonstranten de locatie in Breda al gauw ontdekt, waarna ze van een metertje op vijftig riepen dat de tegenstanders van Zwarte Piet moesten ‘opkankeren’. Een van hen had zich helemaal zwart geschminkt en stond wat cameraploegen te woord. ‘Piet is altijd zwart geweest’, was zijn belangrijkste argument.

Voor deze mensen zond de aspirant-omroep Ongehoord Nederland zaterdag op internet een eigen intocht uit, met volledig zwarte pieten. In de uitzending was een gastrolletje voor Geert Wilders die in het gebouw van de Tweede Kamer een piet ontving en bezwoer dat hij zich dit jaar goed had gedragen en groetjes deed aan de Sinterklaas van de omroep ‘die de stem vertolkt van de Nederlanders die nu niet gehoord worden’.

Overigens leidde de intocht van de officiële Sinterklaas zaterdag weer tot ophef in christelijke kringen. Het Sinterklaasjournaal bracht namelijk een bezoek aan het fictieve Limburgse plaatsje Kruisigem, waarbij een naambord met daarnaast een kruisbeeld gefilmd werd. Waarna fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie op Twitter liet weten dat dit voor heel veel mensen ‘pijnlijk’ is. ‘De omroep NTR zegt er speciaal voor iedereen te zijn, maar blijkbaar niet voor christelijke gezinnen.’

Demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Maastricht verplaatst om confrontatie te voorkomen met voorstanders van traditionele Zwarte Piet

Rond het moment dat de demonstratie zou beginnen, twee uur zondagmiddag, waren op het Vrijthof vele honderden voorstanders van Zwarte Piet, onder wie een groep supporters van voetbalclub MVV, en maar een handjevol tegenstanders. De ME greep in met inzet van honden en paarden. Voorstanders van Zwarte Piet belaagden hen met vuurwerk.

De demonstratie tegen Zwarte Piet werd in allerijl verplaatst naar winkelcentrum Mosae Forum, op een half uur lopen van het Vrijthof. Toen het hard begon te regenen, hielden de voorstanders van Zwarte Piet het voor gezien.

Zaterdag was ook al een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Breda, waar enkele tientallen demonstranten kwamen opdagen. Daar was de locatie tot het laatste moment geheim gehouden, en de demonstratie verliep rustig.

De afgelopen jaren concentreerden anti- en pro-Piet demonstraties zich rond de intocht van Sinterklaas, maar intochten zijn er dit jaar vrijwel niet. In Elburg kwam zaterdag de stoomboot aan, gefilmd door het Sinterklaasjournaal, maar dat evenement was zorgvuldig geheim gehouden. Publiek mocht er niet bij zijn, vanwege de coronamaatregelen. In Harlingen lieten voorstanders van Zwarte Piet wel een boot aanmeren, vol pikzwart geschminkte pieten. (Gerard Reijn)

In Maastricht greep de ME in tijdens een demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), toen honderden tegendemonstranten zich hadden verzameld. Beeld ANP
In Maastricht greep de ME in tijdens een demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP), toen honderden tegendemonstranten zich hadden verzameld.Beeld ANP

Lees verder

Geeft corona het laatste zetje aan Zwarte Piet (en aan het vuurwerk)?
Met Zwarte Piet zou het op veel plekken, dankzij corona, weleens dezelfde kant op kunnen gaan als met het vuurwerk. Een jaartje niet, en dan nooit meer. Het lijkt er sowieso op dat de strijd tegen Zwarte Piet grotendeels is beslecht en dus minder hevig wordt. Komt het Pietendebat dit jaar nog op gang?

Hoe een Fries dorp de laatste ‘Swarte Pyt’ met hulp van moodboard en powerpoint de laan uit stuurde
De Zwarte Piet van Grou zal dit seizoen meer dan veranderen: hij is eruit gebonjourd, ‘op wereldreis’ en vervangen door een frisgroen natuurmannetje met de naam Aldemar, zag Margriet Oostveen in het Friese dorp.

Meer over