Onbetaalbaar

Erased Tapes brengt een box met vijf bloedmooie singles uit van muzikanten van het platenlabel. Enige puntje is de prijs: bijna 100 euro. Gelukkig zijn er goedkope alternatieven.

DOOR ROBERT VAN GIJSSELFOTO'S RUBEN ULVEZ

Zijn ze gek geworden, bij dat platenlabel Erased Tapes? Een box met vijf singles, voor bijna 100 euro? Maar onderschat deze gelimiteerde singlesbox vooral niet, deze collectie vol intieme rust- en luistermuziek, ter ere van de verjaardag van het Londense label van Duitse origine.

Op Erased Tapes verschijnt al vijf jaar de fraaiste, verstilde pianomuziek, ambient, ingetogen luisterpop en neoklassiek. Kunstmuziek, zou je die best mogen noemen. En daarom is dit boxje verschenen, een als een kunstwerk vormgegeven doosje met, inderdaad, vijf singles, waarop tien muziekvrienden een speciaal voor het label gecomponeerd liedstuk hebben laten opnemen.

Het hardkartonnen omhulsel is om te aaien: zacht en fluwelig, met in reliëf het bergachtige logo van de platenmaatschappij. Daarbinnen vijf weer heel deftig vormgegeven binnenhoezen, met statige belettering. Dan ontdekken we nog een extra hoes in stemmig grijs en de mededeling: 'At the end of all music happiness will be erased.'

In die hoes een antistatisch stofdoekje, waarin de verrassing van dit zeer luxe setje zit: de singleadapter voor op de platenspeler, met weer het bergenlogo.

Maandag verscheen in de Volkskrant het bericht dat muziek vooral mooi wordt gevonden door ernaar te kijken. Zeer wetenschappelijk onderzoek was dat. Het maakt de beoordeling van deze singlesbox eenvoudig: topmuziek.

Maar we zetten de plaatjes toch ook maar even op, want het oor wil ook wat. Wie zijn eigenlijk deze romantici van Erased Tapes? En vooral: is er van de musici niet iets voordeligers verkrijgbaar?

Erased Tapes Collection V, in beperkte oplage, is voor 99,90 euro verkrijgbaar bij distributeur Konkurrent (konkurrent.nl).

Vanaf december is de collectie ook als schappelijk geprijsde download beschikbaar op iTunes, net als de eerdere jaarcollecties (8,99 euro). Erasedtapes.com

Hoge aaibaarheidsfactor

Het hardkartonnen omhulsel van Erased Tapes Collection V is om te aaien: zacht en fluwelig, met in reliëf het bergachtige logo van de platenmaatschappij. Daarbinnen zitten vijf weer heel deftig vormgegeven binnenhoezen, met statige belettering.

Een van de lievelingen van Erased Tapes, die in Nederland volop heeft gespeeld; achter de piano met effecten, liefst op een bijzondere locatie. Afgelopen zondag speelde hij nog aan het water van het Amsterdamse marineterrein. Frahm, een klassiek geschoolde Berlijnse pianist, heeft zich verloren in intieme, minimale melodieën, met maximaal effect. Zijn pianoklanken zijn vaak vervormd, gemoffeld, omdat Frahm bijvoorbeeld een vilten deken over de snaren van zijn piano drapeert - om de buren niet te storen als hij 's nachts speelt en opneemt.

Voordeeltip

De cd's Felt en The Bells zijn normaal geprijsd. Zijn recente cd Screws, die hij speelde met schroeven in zijn hand (want gebroken duim) staat ook geheel gratis op Spotify.

Nils Frahm

Is de schuilnaam voor de Brit Ryan Lee West, die elektronische triphop en dub maakt, met een onmiskenbaar romantisch randje. West studeerde geluidstechniek aan de universiteit van Leicester en is een geliefd remixer van bijvoorbeeld de klassieke muziek van Nico Muhly. Hier en daar duikt bij Rival Consoles een dansbaar vierkwartsmaatje op en het nummer Daddy dat hij componeerde voor de singlesbox, is behoorlijk catchy.

Voordeeltip

Rival Consoles is te beluisteren via Soundcloud, en albums als IO staan op Spotify.

Rival Consoles

Raadselachtige naam, raadselachtige muziek. Het duo Adam Wiltzie en Dustin O'Halloran componeert dreigende, ambientachtige strijkkwartetten, aangevuld met brommende elektronica. Akoestische dronemuziek, zou je ook kunnen zeggen, filmmuziek, of soundtracks bij sombere overpeinzingen. Het is basaal, maar warm en weldadig werk.

Voordeeltip

De eerste, gelijknamige cd A Winged Victory For The Sullen uit 2011 staat niet op bijvoorbeeld Spotify, maar ligt wel voor normale cd-prijs in de winkel.

A Winged Victory For The Sullen

Ólafur Arnalds

The British Expeditionary Force

Het indiebandje van Erased Tapes, gevormd rond liedjesschrijver Justin Lockey. De band maakt kleine, mooi gestructureerde luisterliedjes, met kop en staart, en veel gebruik van de stemvervormende vocoder. Avontuurlijke muziek, scherpe teksten, gelaagde vocalen en af en toe ook gewoon een dreinende gitaar. End Of The New End op de singlesbox van Erased Tapes is een heel fijn popliedje.

Voordeeltip

Beperkt beschikbaar op streamingsites, maar de cd Chapter Two: Konstellation Neu (8,99 euro op iTunes) is een aanrader.

Prominent Amerikaans musicus uit neoklassieke hoek en trouwe klant bij Erased Tapes en het label Bella Union. Broderick is vast gastlid van het popensemble Efterklang en nam zelf bijzondere pianoplaten en experimentele vocale werken op. Bekend is zijn verstilde pianomuziek voor de beklemmende documentaire Confluence, over de verdwijning van vijf mensen in het natuurgebied bij Hells Canyon, Idaho.

Voordeeltip

Alle platen van Peter Broderick zijn volop verkrijgbaar in de platenzaak en op iTunes, ook te streamen op sites als Spotify.

Peter Broderick

Ooit een metaldrummer, tegenwoordig componist van klassieke minimal en huiskamermuziek. De IJslandse producer mengt piano met loops en samples, en neemt het liefst ter plekke gecomponeerde werkjes op in zijn woonkamer, zoals op zijn fraaie cd Living Room Songs. Arnalds bracht onlangs de cd For Now I Am Winter uit bij Universal, vol klassieke pianoliedjes, met diverse gastvocalen.

Voordeeltip

Het project Living Room Songs is gratis te zien en horen via de site van Arnalds, olafurarnalds.com.

undefined

Meer over