Onbeschermde Amerikaanse militairen vonden gifgas Irak

Meer dan 600 Amerikaanse militairen zijn sinds 2003 mogelijk blootgesteld aan chemische wapens in Irak. Zij hebben zich gemeld bij de medische staf, maar hun klachten werden veelal niet gehoord. Dat blijkt uit een interne studie van het Pentagon.

redactie
Amerikaanse militairen in Irak in 2011. Beeld epa
Amerikaanse militairen in Irak in 2011.Beeld epa

De Amerikaanse strijdkrachten hebben het probleem zwaar onderschat, schrijft The New York Times vandaag. De Amerikaanse krant onthulde vorige maand dat militairen tijdens de oorlog in Irak chemische wapens uit de jaren 80 hebben gevonden. Van 25 mensen is zeker dat zij zijn blootgesteld aan mosterdgas of aan het gifgas sarin. Het is niet uitgesloten dat militairen uit andere landen, huurlingen en burgers in Irak ook zijn blootgesteld aan gifgassen.

De cijfers zijn afkomstig uit een vragenlijst die iedere militair aan het einde van zijn dienst invult. De 629 militairen die aangaven met chemische, biologische of radioactieve wapens in aanraking te zijn geweest werden vervolgens medisch onderzocht, maar kregen daarna geen hulp meer van Defensie.

De informatie is meer dan tien jaar buiten beeld gehouden. Volgens legerofficieren werden de eerder genegeerde data ontdekt toen Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel een intern onderzoek startte naar de verzameling medische gegevens van het Pentagon.

Vertrouwen herstellen

De voorzitter van de vereniging voor Irak- en Afghanistanveteranen, Paul Rieckhoff, vindt dat Defensie meer informatie moet geven om het vertrouwen terug te winnen. Hij vergelijkt de huidige situatie met de slechte informatievoorziening voor veteranen die in aanraking kwamen met het giftige Agent Orange tijdens de Vietnamoorlog.

Het Pentagon heeft inmiddels een gratis informatielijn geopend waar veteranen zich kunnen melden met klachten, zodat ze alsnog onderzocht kunnen worden en medische hulp kunnen krijgen. Nu blijkt dat het aantal militairen dat tijdens hun missie in Irak in aanraking is gekomen met achtergelaten chemische wapens veel hoger is dan werd gedacht, zullen ook de eerder ingeschatte kosten voor behandeling en nazorg naar boven moeten worden bijgesteld.

Meer over