Onbekende Van der Burg vierde op VVD-lijst

DEN HAAG (ANP) - De bestuurder Brigitte van der Burg is de hoogste nieuwkomer op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Ze staat op plaats vier. Dat blijkt uit de lijst die BNR Nieuwsradio dinsdag te pakken heeft gekregen.

Bronnen in de VVD hebben de namen bevestigd. De lijst wordt woensdag officieel bekendgemaakt.

De lijst wordt aangevoerd door lijsttrekker Mark Rutte, gevolgd door minister Rita Verdonk en minister Henk Kamp. Bekende nieuwkomers hoog op de lijst zijn officier van justitie Fred Teeven op vijf en ex-BVD-chef Arthur Doctors van Leeuwen op de tiende plek.

Doctors van Leeuwen

Doctors van Leeuwen is nu bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten. Vóór hem op de lijst staan nog de huidige vicefractievoorzitter, Edith Schippers, de ministers Atzo Nicolaï en Johan Remkes en het Kamerlid Laetitia Griffith.

Hoogste nieuwkomer Van der Burg is bestuurslid van het Adviescollege toetsing administratieve lasten (Actal). Ook is zij sinds drie jaar voorzitter van het Nationaal Thematisch Netwerk Ondernemerschap (NTN). Van der Burg is econome en ook nog actief als eigenaar van het adviesbureau Britburg Advies bv.

Fred Teeven is bekend door zijn strijd als officier van justitie tegen de zware misdaad. Hij zat in 2002 en begin 2003 korte tijd in de Tweede Kamer als fractievoorzitter van Leefbaar Nederland.

Meer over