Onbekende groep eist aanslag Libanese politicus op

Een tot dusver onbekende groep heeft maandag de aanslag op de vooraanstaande Libanese politicus en journalist Gebran Tuéni opgeëist. Tuéni kwam eerder op de dag om bij een aanslag met een autobom in Beiroet...

Het Britse persbureau Reuters ontving een verklaring van de groep ‘Strijders voor Eenheid en Vrijheid van de Levant’. ‘We hebben de pen van Gebran Tuéni gebroken en zijn mond voor eeuwig gesnoerd (...)’, staat er onder meer in. Ook wordt gewaarschuwd dat andere tegenstanders van het ‘Arabisme’ in Libanon hetzelfde lot staat te wachten.

Het is onduidelijk of het om een authentieke verklaring gaat. Het gefaxte bericht heeft geen briefhoofd en bevat geen handtekening.

De 48-jarige Tuéni stond bekend als een uitgesproken tegenstander van Syrische invloeden in Libanon. Tuéni gaf ook de populaire krant An Nahar uit, de spreekbuis van de anti-Syrische beweging in Libanon.

Minister van telecommunicatie Marwan Hamadeh, een oom van Tueni, en de bekende politicus Walid Jumblatt gaven Syrië de schuld van de aanslag, die het konvooi van Tueni als doelwit had. Behalve Tueni kwamen zijn beide medepassagiers en een omstander om het leven, zeker 32 voorbijgangers raakten gewond, aldus de Libanese overheid.

De gepantserde auto met Tuéni en de twee andere inzittenden werd tientallen meters weggeslingerd toen een geparkeerde, met explosieven geladen auto ontplofte. Libanese veiligheidsbronnen meldden dat ongeveer 100 kilo dynamiet in de auto zat verstopt. De explosieven zijn waarschijnlijk van afstand tot ontploffing gebracht.

Omdat Tueni bang was om vermoord te worden, woonde hij sinds enige tijd in Frankrijk. Zijn commentaren in An-Nahar wekten vaak de toorn op van Syrië. Hij speelde in februari een belangrijke rol bij de massale protesten naar aanleiding van de moord op de anti-Syrische oud-premier Rafik Hariri.

De protesten, en druk uit het buitenland, leidden ertoe dat Syrië zich na 29 jaar terugtrok uit Libanon, waar het feitelijk de macht had. Bij de in mei en juni gehouden verkiezingen werd Tueni in het parlement gekozen.

De aanslag werd gepleegd op een bedrijventerrein in de christelijke wijk Mkalles. De afgelopen maanden is in Libanon een reeks aanslagen gepleegd op anti-Syrische journalisten en politici.

Zondag leverde Detlev Mehlis, het hoofd van het team van de Verenigde Naties dat moordaanslag op Hariri onderzoekt, zijn laatste rapport in bij VN-secretaris-genraal Kofi Annan. In een eerder rapport staat dat Syrische en Libanese inlichtingenagenten achter de moord zaten. Bij de aanslag van februari vielen nog twintig doden.

Meer over