Onbekende antibiotica

Kinderartsen schrijven vaak een antibioticum voor zonder precies te weten wat de werking is. Dat blijkt uit het proefschrift van kinderarts in opleiding drs....

Van Houten interviewde dertig artsen in het noorden van het land en België over onder meer de karakteristieken van de elf meest voorgeschreven antibioticasoorten. Meer dan de helft van de artsen wist niet tegen welke bacteriën Amoxicillin, een penicillinesoort, kan worden ingezet. Van het precieze effect van Ciprofloxacin was zelfs maar 6 procent van de ondervraagden op de hoogte.

Bij eenzelfde ziektebeeld gebruikten artsen dan ook verschillende soorten antibiotica. Ook de voorgeschreven duur en de dosis van een kuur wisselden sterk.

De gevonden variatie in voorschrijfgedrag versnelt de resistentieontwikkeling van bacteriën tegen antibiotica. Van Houten pleit daarom voor de invoer van een receptenboek, waarin een arts kan zien welk antibioticum hij bij een bepaalde ziekte moet gebruiken. Afwijken van de voorschriften mag alleen, als hiervoor toestemming is verkregen. Op die manier kan er meer controle worden uitgeoefend op het gebruik van antibiotica.

Een bijkomend voordeel is, aldus Van Houten, dat hierdoor de kosten van antibiotica in de hand kunnen worden gehouden. De prijs van een geneesmiddel zakt vaak als het in grote hoeveelheden wordt verkocht.

Meer over