nieuwsdeclaraties Henk Krol

Onbegrip over declaraties Henk Krol: ‘Als je de boel flest, doe het dan niet met tientjes’

Henk Krol hoopte verlost te zijn van 50Plus, maar de leider van de Partij voor de Toekomst wordt achtervolgd door dubieuze declaraties uit zijn tijd bij de ouderenpartij. Vóór zijn vertrek eiste het 50Plus-bestuur opheldering, blijkt uit uitgelekte interne documenten.

Henk Krol eerder deze week tijdens een briefing van het RIVM aan de Tweede Kamer.  Beeld ANP - Bart Maat
Henk Krol eerder deze week tijdens een briefing van het RIVM aan de Tweede Kamer.Beeld ANP - Bart Maat

De betwijfelde declaraties varieerden van stroopwafels (43 euro) en relatiegeschenken (113 euro) tot een ritje naar Schiphol, volgens oud-voorzitter Geert Dales voor een zonvakantie op Curaçao (25 euro, later ingetrokken). Zelf zegt Krol op Twitter dat de declaraties nooit zijn uitbetaald. Dat hij ze toch opgaf, deed Krol naar eigen zeggen omdat de rekeningen ‘in de boekhouding van de partij’ hoorden. Hij was niet bereikbaar voor nader commentaar.

Afgelopen maart ontstonden binnen 50Plus serieuze twijfels over het declaratiegedrag van Krol. De toenmalig partijsecretaris stuitte op een rit van Hoofddorp naar Den Haag van 136 km (de werkelijke rijafstand is zo’n 45 km). Krol leverde daarop een gecorrigeerd formulier in, maar het 50Plus-bestuur was toen al aan het spitten in zijn declaraties.

In een interne notitie van 12 maart, in handen van de Volkskrant, beschreef Dales de gang van zaken in zijn ogen. Krol zou ‘enkele tientjes tot een paar honderd euro per maand’ in rekening brengen, zonder al dat geld daadwerkelijk te krijgen. De partijleider diende declaraties in als donaties; als kosten die hij maakte voor de partij maar die niet te hoefden worden uitbetaald. Daardoor werden het giften. Door de ANBI-status van 50Plus kon hij ze wel aftrekken van zijn belastbaar inkomen.

Dat is niet verboden, zolang de kosten zijn gemaakt voor partij-activiteiten. Daar wringt de schoen. Volgens Dales declareerde Krol kosten die hij niet namens de partij 50Plus, maar als Kamerlid maakte. Bijvoorbeeld werkbezoeken. Voor die ritten krijgt Krol al een jaarlijkse reisvergoeding van 4900 euro van de Tweede Kamer. Door ze ook nog eens bij de partij in te dienen, rekende Krol in feite dubbele kosten, aldus Dales.

Krol reageerde donderdag in NRC. De gewezen partijleider stelt dat de ANBI-constructie bij zijn aantreden is goedgekeurd, maar weet niet meer door wie. Onduidelijk is of Krol de donaties daadwerkelijk heeft gebruikt in zijn belastingaangiftes. Het partijbestuur drong aan op inzage in de aangiftes, maar dat is er nooit van gekomen, zegt Dales. Volgens hem gebruikte Krol de declaraties om zijn eigen salaris ‘op te plussen’, en gaf hij dat in een gesprek ook toe.

Dat uiteindelijk smakelijk om de zaak is gelachen, zoals Krol in NRC zegt, is volgens Dales grote onzin. ‘Daar ben ik tamelijk verbolgen over. Hij zet me neer als een druktemaker om niks.’

De oud-voorzitter, die in de recente partijcrisis juist nauw met Krol optrok, zegt niet te snappen wat zijn oude kompaan bezielde. ‘Als je de boel gaat flessen: doe het dan met tienduizenden of miljoenen. Maar dit zijn tientjes en honderdjes.’

Lees ook

50Plus nog steeds in zwaar weer
Om 50Plus door de grootste crisis in haar bestaan te loodsen, keerde oprichter Jan Nagel (81) terug uit zijn politieke pensioen. Maar is de nieuwe voorzitter niet juist onderdeel van van het probleem? ‘Als dat zo zou zijn, was ik niet verkozen.’

Een wel heel kort huwelijk
Femke Merel Van Kooten-Arissen volgde Krol naar de Partij voor de Toekomst, maar knapte vorige week alweer af op hem en voorzitter Henk Otten. Die laatste was niet bepaald rouwig om haar vertrek. ‘We namen haar er maar een beetje bij.’

Meer over