Onafhankelijkheidsstrijders ontvoeren toeristen om hun eisen kracht bij te zetten Gegijzelde Amerikaan in Kashmir ontsnapt

De Amerikaanse toerist John Childs, die vorige week dinsdag met een andere Amerikaan en twee Britten werd ontvoerd door militante moslims in het Indiase Kashmir, is er zaterdagnacht in geslaagd te ontsnappen....

AP, AFP, Reuter

SRINAGAR

De ontvoering werd opgeëist door de vrijwel onbekende onafhankelijkheidsorganisatie Al-faran. Zij eist de vrijlating van 21 guerrillastrijders die in de Indiase gevangenissen zitten.

Het ontvoeren van buitenlandse toeristen is een beproefd middel van moslim-fundamentalisten die sinds 1989 strijden voor afscheiding van Kashmir en oprichting van een onafhankelijke staat. Het is al de vierde keer dit jaar dat toeristen worden gekidnapt. Tot nog toe kwamen alle ontvoerde toeristen met de schrik vrij.

Volgens Indiase regeringsfunctionarissen is Al-faran een vooruitgeschoven groep van Harkat-al-Ansar, een organisatie die vaak is betrokken bij de ontvoeringen. Anders dan de meeste militante moslimgroepen die strijden voor Kashmirs onafhankelijkheid, heeft deze organisatie de ontvoering van afgelopen week niet veroordeeld.

Het slechte weer en de duisternis hadden Childs geholpen midden in de nacht uit een hut waar vijftien ontvoerders hem hadden verstopt te glippen, zei hij zondag in Srinagar. De drie anderen die samen met hem waren ontvoerd, zaten nog vast toen hij ontsnapte. Hij weigerde gisteren nadere mededelingen te doen over hun verblijfplaats of over de omstandigheden waarin zij verkeren.

Hij wilde alleen kwijt dat hij door de ontvoering niet gewond was geraakt. Vijftien uur na zijn ontsnapping werd hij op de top van een berg opgepikt door een helikopter van het Indiase leger waarmee naar de vermiste toeristen werd gezocht. Hij werd overgebracht naar Srinagar en ondergebracht in een pension dat zwaar wordt bewaakt door Indiase militairen.

De ontvoering van de Duitser vond plaats terwijl honderden Indiase soldaten overal in de Himalaya-bergen nabij Pahalgam zochten naar de toeristen die dinsdag waren meegenomen. De Duitser was de enige man van een groepje toeristen te paard, onder wie twee Nederlanders, dat nabij Chandwari, de zomer-hoofdstad van Kashmir, werd aangehouden door gewapende mannen. Zijn bezittingen werden in beslag genomen en hij werd meegenomen. De andere toeristen werden teruggestuurd.

Eerder werden een Amerikaanse vrouw en twee Britse vrouwen, een Canadese man en twee gidsen uit Kashmir ontvoerd. Zij werden afgelopen woensdag vrijgelaten. De Indiase politie overweegt 35 buitenlandse toeristen, die nu door het gebied trekken, te vragen de regio te verlaten.

Meer over