Onafhankelijkheidsdag Polen ontsierd door extremisten en neonazi's

Zeker zestigduizend Polen zijn zaterdag in Warschau de straat op gegaan om de Poolse onafhankelijkheid te vieren. Onder hen waren ook enkele duizenden betogers van neonazistische of fascistische signatuur. Met fakkels en vuurwerk trokken ze zaterdag door het centrum, leuzen hanterend als 'Europa zal wit zijn', 'schoon bloed' en 'Wij willen God.'

Wij willen god, staat op een spandoek dat werd meegevoerd in de mars van de onafhankelijkheid. Beeld epa
Wij willen god, staat op een spandoek dat werd meegevoerd in de mars van de onafhankelijkheid.Beeld epa

De mars van de onafhankelijkheid vindt ieder jaar op 11 november plaats. Polen herdenkt zo dat het in 1918 onafhankelijk werd. Mensen van allerlei leeftijden en achtergronden lopen traditioneel mee, maar de voorbije jaren wordt het evenement gekaapt door extremisten van met name het Nationaal-Radicale Kamp (ONR) en de Pan-Poolse Jeugd. ONR is een club die in Polen het 'behoud van etnische homogeniteit' nastreeft.

Neonazi's uit Slowakije en Hongarije namen zaterdag deel, en er gingen uitnodigingen naar Roberto Fiore (Forza Nuova, Italië) en Tommy Robinson (voormalig English Defence League). De komst van de Amerikaanse alt-rightleider Richard Spencer ging niet door omdat de Poolse regering hem niet het land in wilde hebben. Vrouwen die de mars van de extremisten wilden tegenhouden, kregen trappen.

Minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Blaszczak wilde op een persconferentie niet ingaan op de leuzen die werden geroepen. In plaats daarvan zei hij 'trots' te zijn dat zoveel Polen deel hadden genomen. Hij vond het een 'prachtig gezicht' zoveel rood en wit op straat te zien. Blaszczaks partij, de regerende katholiek-nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), treedt niet op tegen extremistische organisaties, en wakkert volgens critici op die manier een guurder wordend politiek klimaat aan.

Polen heeft een zeer ruim demonstratierecht. Pressiegroep Nigdy Wiecej ('Nooit weer') dringt sinds 2010 aan op het intrekken van de demonstratievergunning voor organisaties zoals ONR. Het stadsbestuur van Warschau (onder controle van het centristische Burgerplatform) heeft daar tot nu toe nooit gehoor aan gegeven, omdat de aanvraag voor de mars aan de regels voldoet. De viceminister van Justitie zei zondag wel dat de leuzen die geroepen werden, strafbaar zijn.

TVP, de tv-zender die als luidspreker voor de PiS-regering fungeert, sprak van een 'geweldige patriottische mars' met 'veteranen en gezinnen met kinderen, vol liefde voor Polen.'

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond dat op een spandoek tijdens de demonstratie in Warschau te lezen was: 'Bidden voor een islamitische Holocaust.' Deze mededeling was overgenomen van een bron die de informatie inmiddels heeft teruggetrokken. Het is daarom uit bovenstaand verhaal verwijderd.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over