nieuwsgeorge floyd

Onafhankelijke autopsie: George Floyd overleden door verstikking door agent

Uit een tweede, onafhankelijke autopsie op het lichaam van George Floyd is gebleken dat hij door verstikking om het leven kwam.

In het nieuwe autopsierapport staat dat Floyd de adem werd ontnomen doordat een agent op zijn rug drukte.  Beeld AFP
In het nieuwe autopsierapport staat dat Floyd de adem werd ontnomen doordat een agent op zijn rug drukte.Beeld AFP

De autopsie is uitgevoerd in opdracht van de familie van Floyd die de autopsie door de pathologen van justitie niet vertrouwden. Hierin werd gezegd dat Floyd niet was gestikt, maar was overleden aan een combinatie van factoren.

In het nieuwe autopsierapport staat dat Floyd de adem werd ontnomen doordat een agent op zijn rug drukte. Ook ging er niet genoeg bloed naar de hersenen van Floyd door het drukken van een andere agent. De 46-jarige Floyd overleed volgens het rapport al op de plaats waar hij werd aangehouden en niet in het ziekenhuis, wat eerder werd verondersteld.

Floyd overleed vorige week maandag nadat een agent meer dan zes minuten zijn knie op de nek van Floyd hield. Ook andere agenten hielden de man gedurende deze tijd beet. Omstanders filmden het incident en vroegen de agenten Floyd los te laten. Hij zei zelf dat hij geen adem kreeg. Ben Crump, de raadsman van de familie, zegt dat er sprake is van moord en dat hoofddader Derek Chauvin hiervoor moet worden aangeklaagd en dat ook de drie andere betrokken agenten moeten worden gearresteerd.

Met de rellen boekt Minneapolis de sombere oogst van de scheiding tussen wit en zwart

Minneapolis, dat na de dood van George Floyd al een week het toneel is van hevige rellen, geldt als een progressieve en welvarende stad. Tegelijk is het ook een van de steden in de VS waar de zwarte en de witte bevolking het meest van elkaar zijn gescheiden.

In gepolariseerde VS lijken de raciale scheidslijnen alleen maar dieper te worden

De aanleiding is politiegeweld tegen de zwarte bevolking, de achtergrond is de hardnekkige achterstand van die bevolking. De rellen in Minneapolis en elders in de Verenigde Staten verlopen volgens een patroon dat zich al zeker vijftig jaar periodiek herhaalt.

‘Als zwarte Amerikaan ben je nooit, nóóit veilig’

Al dagen is de stad Minneapolis het toneel van demonstraties, brandstichting en plundering. De aanleiding: de dood van een zwarte man, de 46-jarige George Floyd, door politiegeweld. Weer eentje.

Meer over