On Golden Pond

Het is aan de acteurs om van dit brave toneelstuk nog iets zinderends te maken.

On Golden Pond van Ernest Thompson door Niehe Van Lambaart Theaterproducties, regie Peter Tuinman. Koninklijke Schouwburg, Den Haag, 19/1

Tournee t/m 1/6, niehevanlambaart.nl

Nauwelijks negers, joden of Cubanen te bekennen in de Amerikaanse staat Maine. Volgens beroepschagrijn Norman Thayer in On Golden Pond is het daarom een uitgelezen plek om ieder jaar met zijn vrouw op vakantie te gaan. Ze hebben er een luxueus tweede huisje aan de rand van een groot idyllisch meer. De hengels staan al klaar.

De onverdraagzaamheid van deze 80-jarige Norman Thayer beperkt zich overigens niet tot andere bevolkingsgroepen, maar geldt voor alles en iedereen, eigen dochter en vrouw incluis. Met zijn cynische grappen maakt hij zijn omgeving het leven zuur.

Hij is daardoor veruit de fascinerendste figuur in dit verder wel erg brave toneelstuk uit 1979, geschreven door ene Ernest Thompson. De plotlijntjes worden netjes uitgezet en gevolgd tot het bitterzoete einde. Het is aan de acteurs om van die hapklare scènes nog iets zinderends te maken.

On Golden Pond is bekend geworden door de gelijknamige film uit de jaren tachtig, met Katharine Hepburn en Henry Fonda. In deze nieuwe productie van Niehe Van Lambaart Theaterproducties wordt Norman Thayer gespeeld door de 79-jarige Bram van der Vlugt.

Het verhaal gaat erom dat Norman een slechte band heeft met zijn dochter Chelsea. Als hij in het vakantiehuis zijn verjaardag viert, komt Chelsea eindelijk weer eens langs met haar nieuwe verloofde en een stiefzoon. Het eerste wat Norman tegen haar zegt: 'Daar hebben we ons dikkerdje weer.' Chelsea verbijt zich en haar moeder Ethel relativeert. Haar man is maar een oude knorrepot. Tot Chelseas grote verbazing merkt ze dat haar vader en haar stiefzoon wel een band krijgen. Precies wat zij als kind altijd heeft gemist.

Bram van der Vlugt speelt zijn rol innemend. De voortdurend vileine opmerkingen krijgen telkens een gouden randje van glimlachjes. Hij heeft de lachers op zijn hand, mede dankzij de vlotte vertaling van Paul van Vliet. 'Ik zit maar met jullie te fucken', zegt de mopper-opa, nadat hij zijn jeugdige optimisme heeft teruggevonden dankzij het kind.

Voor de andere personages is vooral een aangeversrol weggelegd. Normans vrouw Ethel wordt gespeeld door Liz Snoijink met een grijze pruik, nadat beoogd actrice Jenny Arean haar schouder had gebroken. Knap dat Snoijink de rol in amper twee weken heeft ingestudeerd, maar wellicht dat de minder chique Arean Ethel een aardser en minder onderdanig tintje had gegeven. Dat valt te zien in maart, als ze het weer van Snoijink overneemt.

undefined

Meer over