NieuwsLijsttrekkersstrijd CDA

Omtzigt ziet weinig in migratieplan van De Jonge

Pieter Omtzigt ziet een maximumplafond voor het aantal arbeidsmigranten binnen de EU  niet zitten. Hiermee gaat hij in tegen een van de speerpunten van zijn tegenstrever voor het partijleiderschap, vicepremier Hugo de Jonge. Het was een van de weinige meningsverschillen tijdens een televisiedebat tussen de kandidaat lijsttrekkers maandagavond.

Lijsttrekkerskandidaten Hugo de Jonge en Pieter Omtzigt met presentatoren Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven in de studio van talkshow Op1.Beeld ANP

Pieter Omtzigt heeft er weinig vertrouwen in dat Nederland een quotum kan vaststellen om de arbeidsmigratie binnen de EU te beperken. Zijn tegenstrever voor het partijleiderschap, vicepremier Hugo de Jonge, wil jaarlijks een maximumplafond voor het aantal migranten invoeren, maar volgens het CDA-Kamerlid is dat binnen de huidige regelgeving niet mogelijk.

Het was een van weinige meningsverschillen tijdens een debat tussen Omtzigt en vicepremier De Jonge maandagavond bij het televisieprogramma Op1. De scepsis van Omtzigt is opmerkelijk, omdat De Jonge van het voorstel om een quotum in te voeren juist een speerpunt van zijn campagne heeft gemaakt.

De Jonge erkende tijdens het debat dat zijn plan op dit moment niet mogelijk is, maar wil over zijn voorstel gaan onderhandelen binnen de EU. ‘Hoe ziet u dat voor zich?', vroeg Omtzigt zich af. ‘We laten 10.000 Polen binnen en dan zeg je daarna: de volgende komt er niet meer in. Dat wordt heel lastig.’

Omtzigt ziet meer heil in andere maatregelen. Hij wil bepaalde belastingvoordelen voor arbeidsmigranten afschaffen. Ook wil hij de huisvestingsvoorwaarden voor arbeidsmigranten aanscherpen. ‘Dan wordt het ook minder aantrekkelijk om die mensen ver onder de kostprijs hier naartoe te halen.’

De CDA-kandidaten vielen elkaar verder amper aan. Omtzigt benadrukte opnieuw dat hij een nieuw sociaal contract wil tussen de overheid en de burger, omdat de overheid nu vaak niet goed functioneert. Hij hekelde ook het maatschappelijk middenveld dat volgens hem te veel aan ‘het subsidie-infuus’ hangt en daardoor misstanden zoals de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst onvoldoende opmerkt. Volgens Omtzigt zijn ook de media in die affaire tekort geschoten, omdat ze teveel bezig zijn met ‘het quoteje van de dag’.

De Jonge ging niet mee in de stelling dat de overheid onbetrouwbaar is. Wel wil hij meer aandacht voor de uitvoering. ‘Het vertrouwen in de overheid is groot en dat is ook terecht. Maar daarom is ook zo belangrijk dat je er scherp op bent als er iets misgaat, zoals bij de Belastingdienst.’

 CDA-leden kunnen tot dinsdagmiddag hun stem uitbrengen. Woensdag wordt dan definitieve uitslag bekend gemaakt. Vicepremier De Jonge is de favoriet, maar hij slaagde er in de eerste ronde net niet in om een absolute meerderheid te halen. Outsider Omtzigt haalde toen bijna 40 procent van de stemmen. Staatssecretaris Mona Keijzer, die ruim 10 procent van de stemmen haalde, haakte af. Zij steunt nu Omtzigt. 

Medestanders van het CDA-Kamerlid geloven dat hij woensdag voor een grote verrassing kan zorgen, zeker omdat minister van Financiën Wopke Hoekstra inmiddels heeft aangegeven dat hij eventueel weer minister wil worden als Omtzigt partijleider wordt. Voor CDA-Kamerlid Michel Rog was dat aanleiding om nu zijn steun aan Omtzigt te geven.

Het gros van de actieve CDA'ers staat nog steeds achter De Jonge. Een belangrijke reden is dat de minister van Volksgezondheid wel bestuurlijke ervaring heeft en Omtzigt niet. 

Meer over dit onderwerp

Hugo de Jonge blijft favoriet voor het lijsttrekkerschap, maar Pieter Omtzigt toont zich een nog taaiere tegenstander dan gedacht. Nu Wopke Hoekstra ook beschikbaar is voor ‘team Omtzigt’ neemt de nervositeit binnen het CDA toe.

Meer over