Nieuws

Omtzigt keert na Prinsjesdag terug met een lezing

Pieter Omtzigt geeft 24 september een lezing in Amsterdam. Dat maakte G10, organisator van die lezing, zondag bekend. Het is het eerste teken van leven sinds het Kamerlid zich 25 mei ziek meldde voor een periode van zestien weken.

Pieter Omtzigt (CDA) tijdens een debat over de toeslagenaffaire. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Pieter Omtzigt (CDA) tijdens een debat over de toeslagenaffaire.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Organisator Boudewijn Richel van G10 kondigde de lezing aan onder de titel ‘Een nieuw sociaal contract: rede aan de natie’. Het eerste deel is gelijk aan de titel van Omtzigts boek, Een nieuw sociaal contract. Het tweede deel legt de lat hoog. Te hoog, vindt Omtzigt zelf, die laat weten dat Richel dat ‘rede aan de natie’ zelf bedacht en dat het geschrapt moet worden. Richel beaamt dat de titel uit zijn eigen koker komt.

De lezing moet gaan over ‘het weefsel van de rechtsstaat dat moet worden onderzocht en gerepareerd’ en de ‘checks-and-balances die moeten worden hernieuwd’. Thema’s die Omtzigt behandelt in zijn boek en die terugkeerden in de debatten over de kinderopvangtoeslagenaffaire.

Omtzigt trok zich in februari terug uit de verkiezingscampagne van het CDA omdat hij overwerkt was. Wel bleef hij zijn kort daarvoor verschenen boek promoten. Ook gaf hij enkele lezingen en kondigde aan graag met VVD-lijsttrekker Mark Rutte in debat te willen. Bij de verkiezingen haalde hij 342.000 voorkeurstemmen, goed voor ongeveer vijf Kamerzetels. Zijn boek stond maandenlang in de lijsten van meest verkochte boeken.

Na de verkiezingen raakte het Kamerlid verzeild in een buitengewoon turbulente periode. Media meldden dat in het CDA een fluistercampagne tegen hem werd gevoerd. Daarna lekten de aantekeningen van verkenner Ollongren uit met het roemruchte ‘Pieter Omtzigt, functie elders’. Vervolgens bleek ook in de ministerraad over hem gesproken te zijn; hij moest volgens partijgenoot Wopke Hoekstra ‘gesensibiliseerd’ worden.

Vermeld in rapport commissie-Spies

Op 31 maart kwam Omtzigt nog naar Den Haag om in de Tweede Kamer zijn zetel als Kamerlid te aanvaarden. Dat is zijn laatste publieke optreden tot dusver. Nadat op 10 juni zijn bikkelharde notitie over het CDA was uitgelekt, zegde Omtzigt zijn lidmaatschap op, en beloofde ‘echt rust’ te zullen nemen. Daarna wil hij terugkeren als zelfstandig Kamerlid. Sinds eind mei wordt hij in de CDA-fractie vervangen door Henri Bontenbal.

De lezing in de Zuiderkerk in Amsterdam maakt deel uit van G10, een evenement dat zijn vijfde aflevering beleeft en nieuwe ideeën over de samenleving wil laten formuleren op het raakvlak van kunst, wetenschap, economie en politiek. Andere sprekers zijn Tim Parks, Lale Gül en Slavoj Žižek. Omtzigt staat geprogrammeerd voor het onderdeel dat ‘Moments of truth’ heet. Na afloop kunnen er vragen worden gesteld.

Bij het CDA wordt de naam Omtzigt sinds diens vertrek waar mogelijk vermeden. In het rapport van de commissie-Spies, die de ongelukken bij het CDA sedert de lijsttrekkersverkiezing evalueerde, staan wel verwijzingen naar hem. Zo is er de aanbeveling dat Kamerleden na drie termijnen vertrekken (Omtzigt kan aan zijn zesde periode beginnen). Ook wordt gemeld dat de uitdaging van Omtzigt aan het adres van Rutte voor het campagneteam als een verrassing kwam, waarmee het beeld van interne verdeeldheid werd versterkt.

Omtzigts ziekteverlof eindigt op 14 september. Hij wil in elk geval op Prinsjesdag, 21 september, weer aanwezig zijn in Den Haag en heeft zich voorgenomen rustig te beginnen.

Meer over