Nieuws

OMT adviseert om de samenleving tot 20.00 uur te heropenen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om de samenleving tot 20.00 uur te heropenen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving in de media. Dat zou betekenen dat restaurants, cafés, theaters en bioscopen tot acht uur 's avonds open kunnen.

Niels Waarlo en Arnout Brouwers
Ruim dertig horecaondernemers in de gemeente Horst aan de Maas openden zaterdag uit protest hun zaak. De gemeente staat de actie toe. Beeld ANP
Ruim dertig horecaondernemers in de gemeente Horst aan de Maas openden zaterdag uit protest hun zaak. De gemeente staat de actie toe.Beeld ANP

Maandag overleggen de betrokken bewindspersonen op het Catshuis over de mogelijke versoepelingen, voor dinsdag is weer een persconferentie aangekondigd. Het kabinet lijkt van zins het advies op te volgen, maar zou ook overwegen om voor onder meer theaters en sportwedstrijden met publiek een uitzondering te maken; die zouden dan tot 22.00 open mogen blijven.

Er worden wel voorwaarden gesteld aan de voorgestelde heropening. Zo moet de horeca werken met verplichte zitplaatsen en alleen gasten binnenlaten op vertoon van een coronatoegangsbewijs.

‘Het ziet er echt wel beter uit dan een week geleden’, zei premier Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij zei te hopen dinsdag versoepelingen aan te kunnen kondigen, zonder een concrete toezegging te doen.

Toenemende onrust

De afgelopen weken bleken de maatregelen in Nederland steeds moeilijker te handhaven. Vorig weekend gingen in het hele land cafés en restaurants open uit protest, woensdag openden theaters, concertzalen en musea de deuren met acties als Theater Kapsalon. Daarbij traden artiesten op terwijl toeschouwers hun haar lieten knippen, omdat kapsalons wel open mogen.

Tientallen burgemeesters, onder wie leden van het Veiligheidsberaad, maakten hierna met een ingezonden stuk in de Volkskrant kenbaar het coronabeleid nauwelijks nog uitvoerbaar te vinden. Het sluiten van horeca en cultuur is volgens de burgemeesters niet meer uit te leggen.

In hoeverre het kabinet de onrust wegneemt als het meegaat met het jongste OMT-advies, is nog de vraag. In de cultuursector is terughoudend gereageerd op het uitgelekte OMT-advies. Volgens de brancheverenigingen voor bioscopen en theaters is om 20.00 uur dicht gaan de facto hetzelfde als een algehele lockdown.

Koninklijke Horeca Nederland toonde zich juist tevreden met het advies om cafés en restaurants weer toestemming te geven tot 20.00 uur open te zijn. Al houdt ook de branchevereniging voor de horeca ‘gemengde gevoelens’, omdat het nachtleven gesloten zou blijven.

Piek nog niet bereikt

Inmiddels is duidelijk dat de omikrongolf nog niet leidt tot de overbelasting van de zorg waar het OMT in december voor vreesde, ondanks het feit dat dagelijks besmettingsrecords worden gebroken. Zondag werden ruim 65 duizend besmettingen gemeld en de piek lijkt nog niet bereikt. Dat komt doordat de omikronvariant mensen minder ziek maakt en tot nu toe nog vooral onder jongeren besmet. Daarom acht het OMT versoepelingen verantwoord.

Toch blijven experts behoedzaam. De daling in de ziekenhuisopnames van de laatste week lijkt inmiddels gestagneerd. In omringende landen, die minder maatregelen hebben getroffen dan Nederland, worden de verpleegafdelingen weliswaar lang niet zo overspoeld met patiënten als aanvankelijk werd gevreesd, maar ze zijn wel beduidend voller gelopen. Op de intensive cares blijft het relatief rustig.

Meer over