Omstreden strafschop kleurt duel

FC Twente wint met 1-0 van Schalke 04 en heeft zo net als vorig seizoen de kans om de kwartfinales van de Europa League te bereiken.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

ENSCHEDE - EUROPA LEAGUE

FC Twente - Schalke 1-0

Dus Luuk de Jong, de spits van FC Twente, tikt in volle sprint met zijn rechtervoet tegen zijn linkerkuit. Dat doet hij bovendien buiten het strafschopgebied. Hij vloert als het ware zichzelf, maar krijgt als bonus voor zoveel artisticiteit een beslissende strafschop tegen Schalke.

Niet alleen krijgt hij een strafschop, scheidsrechter Thomson stuurt tegenstander Matip ook uit het veld, terwijl die De Jong mogelijk heel lichtjes toucheerde en dan zonder opzet, althans dat zeggen beiden na afloop. Enfin, FC Twente wint met 1-0 van Schalke 04 en maakt een gerede kans om de prestatie van vorig seizoen, de kwartfinales bereiken in de Europa League, te evenaren.

Wie de beelden ziet, tientallen keren, kan in ieder geval spreken van een gewaagd besluit van de Schotse scheidsrechter Thomson. Raakt De Jong in volle sprint nu zijn eigen leden, of tikt Matip hem eventjes aan bij het kruisen? 'Hij raakt me met de knie op de enkel, waardoor ik ten val kom. Ik speelde al met de gedachte om te schieten', aldus De Jong.

Makkelijk te zien is dat De Jong met de ene voet zijn andere been raakt, niet meteen duidelijk is of Matip hem onderweg bij het kruisen lichtjes toucheert. Het gebeurt bovendien buiten het strafschopgebied. Je moet wel een arendsoog hebben om alles juist te ontwaren.

En dat terwijl scheidsrechters geen beelden zien. Zij zien slechts wat rechtstreeks gebeurt voor hun neus, daarbij gesteund door de vier ogen van de assistenten aan de zijde van het veld waar de actie is.

De wedstrijd kabbelde dus een beetje voort, rond het uur, toen John de bal fraai diep speelde en De Jong weg was bij de jonge Kameroener Matip. Het beschreven akkefietje speelde zich af, waarna de topschutter hard en hoog raak schoot.

De wedstrijd vloog niet in brand. Sterker: de vriendelijke sfeer van voor de treffer bleef gehandhaafd. Ja, trainer Huub Stevens was even boos, maar zelfs hij bleef opvallend rustig voor zijn doen. Na afloop toonde hij even woede. 'De scheidsrechter en zijn assistenten staan er met zijn drieën bij. Ze moeten er acht aanstellen. Het is belachelijk. Joel Matip heeft mij trouwens verteld dat hij De Jong niet raakte. Weet je hoe ze zo'n valpartij in Duitsland noemen? Juist, een schwalbe.'

Waarna Stevens moest toegeven dat de Duitsers de schwalbe uitvonden. 'En als zij dat niet hadden gedaan, hadden de Nederlanders hem niet kunnen kopiëren.'

Als afwisseling van het songfestival voor supportersgroepen voltrok zich verder een keurige wedstrijd, niet al te opwindend, doch ook niet vervelend. De uitslag belooft een fijne ontknoping, volgende week in de Veltins Arena van Gelsenkirchen, als Klaas Jan Huntelaar terug is van een bij Oranje opgelopen hersenschudding.

Gemoedelijk was de sfeer bijna. Tijdens de rust weerklonk zelfs het clublied van Schalke, Blau und Weiss. Bij Vak P hing een doek over de hele breedte. 'Twee clubs, twee kleuren, één passie.' Het is weleens anders geweest tussen Nederland en Duitsland, hoewel die gevoelens in de grensgebieden sowieso gematigder waren.

Twente was beter in de combinatie, soms tegen het frivole aan, met Chadli als spelmaker. FC Twente heeft een fijn elftal, met goed verdeelde kwaliteiten, een ploeg die door trainer McClaren weer op de grond was gezet, na de imponerende 6-2 van zondag tegen PSV.

Spaarzaam waren de kansen. De Jong wist een lange voorzet van Cornelisse nog heel behoorlijk in te koppen en het publiek dacht dat Chadli scoorde toen John de bal van rechts bij de tweede paal legde. De bal vloog echter in het zijnet. Schalke was slechts eenmaal gevaarlijk, toen Brama de bal verspeelde en de Duitsers counterden. Jones schoot over. Onopvallend speelde Raul Gonzalez Blanco, de legende van Real Madrid, 34 inmiddels. Met een ovationeel applaus verliet hij kort voor tijd het veld.

Het doelpunt viel in de fase dat Schalke iets meer kwam opzetten. Na de goal drong Twente nog aan tegen tien man, maar een tweede treffer was wat overdreven geweest, gezien de ontstaansgeschiedenis van de eerste.

undefined

Meer over