Omstreden rector van universiteit Belgrado treedt af

De rector van de Universiteit van Belgrado, Dragutin Velickovic, heeft vrijdag zijn aftreden aangekondigd. Daarmee gaf hij na drieëneenhalve maand toe aan de druk van de Belgradose studenten, die dagelijks demonstreerden voor zijn vertrek....

AFP; REUTER; AP

AFP, Reuter, AP

BELGRADO

Het aftreden van de rector betekent een nieuwe concessie van de Servische president Slobodan Milosevic aan zijn tegenstanders. Tienduizenden studenten vierden hun overwinning bij Milosevic' kantoor in het centrum van Belgrado met de kreet 'Slobo, jij bent de volgende'.

Het was de 106de en tevens de laatste dag van hun demonstraties. De studenten hadden de rector aangeboden hun protestmarathon op vrijdag te beëindigen in ruil voor zijn aftreden. Velickovic had dat als voorwaarde gesteld, en hield woord. 'Nu mijn eis dat de studenten terug naar de collegebanken gaan vervuld is, dien ik mijn ontslag in', zei hij vrijdag.

De studenten waren diep verdeeld over de beslissing om weer te gaan studeren. Het studentenprotest ging door nadat Milosevic zich vorige maand had neergelegd bij de overwinning van de oppositiebeweging Zajedno in de gemeenteraadsverkiezingen. Naast het aftreden van de rector eisten ze persvrijheid.

De media is het volgende strijdpunt van de oppositie tegen Milosevic. Het onafhankelijke televiestation BK meldde vrijdag dat Milosevic' staatstelevisie uizendingen van BK buiten Belgrado blokkeert.

Meer over