NIEUWSIVOORKUST

Omstreden president Ivoorkust herkozen, na onrustige verkiezingen

De omstreden Alassane Ouattara (78) is met een ruime meerderheid voor de derde keer verkozen tot president van Ivoorkust. Volgens de kiescommissie behaalde hij 94 procent van de stemmen, de opkomst was 53 procent. De oppositie heeft aangekondigd een eigen regering op te richten.

Maandag werd nog gedemonstreerd tegen een derde termijn van president Ouattara, zoals hier op een versperde weg in Daoukro, in het oosten van Ivoorkust. Beeld AFP
Maandag werd nog gedemonstreerd tegen een derde termijn van president Ouattara, zoals hier op een versperde weg in Daoukro, in het oosten van Ivoorkust.Beeld AFP

De tegenstanders van de president hadden opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen, waardoor een grote overwinning voor Ouattara al werd verwacht. De president kondigde in augustus aan voor de derde keer mee te doen aan de verkiezingen, terwijl presidenten in Ivoorkust maximaal twee termijnen mogen dienen. Dat zorgde voor een hoop woede bij zijn opponenten. Sindsdien is het onrustig in het land.

Rond de verkiezingen vielen zeker dertig doden bij rellen in het land. Veel mensen zijn bang voor een herhaling van het gewapend conflict na de verkiezingen in 2011. Toenmalig president Laurent Gbagbo weigerde de macht over te dragen aan Ouattara, waardoor er toen ook sprake was van twee rivaliserende regeringen. Bij gevechten vielen toen 3.000 doden.

Voorstanders van Ouattara zijn blij met zijn herverkiezing en loven het werk dat hij voor het land heeft gedaan. Ivoorkust is de grootste economie van West-Afrika. De president was in eerste instantie van plan zijn plek op te geven, maar de opvolger binnen zijn partij overleed plotseling. Volgens de president staat de grondwet deze derde termijn toe.

Ivoorkust vreest onrustige verkiezingen
Na de bloedig betwiste verkiezingen van 2011 lopen in Ivoorkust de politieke spanningen opnieuw hoog op. In aanloop naar de verkiezingen sprak onze correspondent met bezorgde inwoners. ‘Ik blijf zaterdag thuis. Ik bid dat het niet te erg uit de hand loopt.

Meer over