Omstreden president Duterte dreigt met vertrek uit de VN

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft zondag gedreigd de VN te verlaten. Die hebben opgeroepen een einde te maken aan de golf van dodelijk geweld tegen vermeende drugscriminelen in het land. Ook kondigde de omstreden president in een tv-toespraak aan dat duizenden ambtenaren worden ontslagen wegens corruptie, zonder dat de beschuldigingen tegen hen zijn bewezen.

Redactie
President Duterte. Beeld AP
President Duterte.Beeld AP

De VN-oproep wekte de woede van de president. Duterte liet zondag weten de VN misschien te willen verlaten om samen met China en Afrikaanse landen een nieuwe organisatie te vormen.

Mensenrechtenexperts van de VN willen dat Duterte de buitengerechtelijke executies en moorden stopt. Sinds zijn verkiezingsoverwinning in mei zijn ongeveer 900 mensen vermoord. 'Ik zal de wereld bewijzen dat jullie erg domme experts zijn', aldus Duterte. Hij drong erop aan niet alleen de doden te tellen als gevolg van de drugsoorlog, maar ook de onschuldige levens die verloren gaan door drugs.

Duterte liet ook nog weten dat als de VN iets slechts over hem kunnen zeggen, hij wel tien slechte dingen over de internationale organisatie kan bedenken. Duterte riep tijdens zijn verkiezingscampagne op tot het vermoorden van drugshandelaren- en gebruikers. Vrijdag ontkende hij dat de regering verantwoordelijk is voor het geweld.

Boodschap

De president had ook een boodschap voor de duizenden ambtenaren die volgens hem corrupt zijn. 'Ik geef een waarschuwing af voor maandag', aldus Duterte. 'Ik zal jullie posities schrappen, in het hele land. 'Tijdens mijn bezoeken aan de provincies hoor ik nog steeds dat ambtenaren zich schuldig maken aan corruptie', aldus de vroegere burgermeester.

Ook dreigde hij sommige functionarissen naar Jolo te sturen, het afgelegen eiland waar islamitische opstandelingen actief zijn. Daarnaast vinden er veel ontvoeringen plaats. 'Jullie zullen genieten van de ambiance en de omgeving', zei de president.

Duterte benadrukte dat leden van zijn kabinet zijn uitgesloten van de maatregelen die hij heeft aangekondigd. 'Ze zijn te kort in functie om al corrupt te zijn', zei hij toen hem werd gevraagd waarom hij een uitzondering voor hen maakte. Begin deze maand bracht hij ruim 150 topfunctionarissen openlijk in verband met drugshandel. Het ging om politici, rechters, burgemeesters, politiemensen en militairen. Dit deed hij ook tijdens een live-toespraak op televisie.

Meer over