Omstreden film met Kitano in Japan in première

Ondanks politieke protesten is afgelopen weekend in Japan de nieuwe film van regisseur Fukasaku Kinji, Battle Royale, in première gegaan....

In Battle Royale neemt de Japanse regering een wet aan die het mogelijk maakt jongeren die niet meer in de hand te houden zijn naar een eiland te sturen. Daar worden ze gedwongen deel te nemen aan een spel op leven en dood met maar één overlevende. Elk jaar gaat een schoolklas op transport en de spelleider is een leraar, gespeeld door de befaamde Japanse acteur en regisseur Takeshi Kitano, met absoluut gezag.

De film is gebaseerd op een hedendaags boek dat bewerkt is door Fukasaku's zoon Kenja. Fukasaku Kinji (1930) was een van de Japanse regisseurs die begin dit jaar tijdens het Rotterdamse filmfestival met veel succes in Nederland werd geïntroduceerd. Zijn film Cops & Thiefs draait in de filmhuizen. Battle Royale zal tijdens het komende festival van Rotterdam, eind januari, voor het eerst in Nederland te zien zijn.

Tegenstanders in Japan vinden dat de film overdadig expliciet geweld onder jongeren bevat. De keuring heeft hem verboden voor jeugdigen beneden 15 jaar.

Meer over