Nieuws

Omstreden executie van ‘zwakbegaafde’ drugssmokkelaar in Singapore uitgesteld

De omstreden executie in Singapore van een voor drugssmokkel veroordeelde man wiens zaak internationale aandacht trok, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft de rechter dinsdag op humanitaire gronden besloten. Een nieuwe beroepszitting kon niet doorgaan omdat de veroordeelde besmet is met corona.

Stieven Ramdharie
Protest, begin deze week in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, tegen de aanstaande executie van Nagaenthran Dharmalingam. De ophanging is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. Beeld EPA
Protest, begin deze week in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, tegen de aanstaande executie van Nagaenthran Dharmalingam. De ophanging is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.Beeld EPA

De 33-jarige Maleisiër Nagaenthran Dharmalingam, die in 2010 ter dood werd veroordeeld omdat hij bijna 43 gram heroïne Singapore binnensmokkelde, zou op woensdag worden opgehangen. De zaak heeft opnieuw de aandacht gevestigd op de zeer strenge drugswetten in Singapore, waar al op het bezit van 15 gram heroïne de doodstraf staat.

Dharmalingams veroordeling en dreigende executie is ook omstreden omdat hij zwakbegaafd zou zijn. Hij heeft volgens een medisch onderzoek een IQ van 69. Zijn advocaat M. Ravi probeerde op het laatste moment de ophanging in de gevangenis van Changi te voorkomen door te betogen dat de executie van een zwakbegaafd persoon in strijd is met de Grondwet van Singapore.

Ravi kreeg internationale mensenrechtenexperts, met name van de VN, en Amnesty International aan zijn zijde. Zij benadrukten dat Singapore in strijd handelde met onder andere het VN-verdrag dat de rechten van personen met een handicap beschermt. Ook de Britse miljardair Richard Branson en de premier van Maleisië, Ismail Sabri Yaakob, namen het voor Dharmalingam op. Yaakob deed vorige week tevergeefs een beroep op zijn Singaporese collega om de executie uit te stellen.

Gedwongen tot smokkel

Het OM, later hierin gesteund door de rechter, heeft echter vanaf het begin gezegd dat Dharmalingam precies wist wat hij deed toen hij in 2009 drugs Singapore binnen probeerde te smokkelen. Aanvankelijk zei de Maleisiër dat hij was gedwongen door anderen tot de drugssmokkel. Later zei Dharmalingam dat hij het had gedaan om aan geld te komen. Hij werd ter dood veroordeeld, maar in hoger beroep claimde Dharmalingam dat hij zwakbegaafd was en niet in staat was geweest om te beseffen wat hij had gedaan.

Medische experts spraken elkaar op dit punt tegen waarna de rechter de Maleisiër opnieuw de doodstraf oplegde. Een verzoek van Dharmalingam om zijn straf om te zetten in levenslang, werd verworpen. Amnesty deed vorige week een beroep op de regering van Singapore om in te grijpen en de executie af te gelasten.

‘Om een ​​persoon op te hangen te midden van een huiveringwekkende getuigenis dat hij misschien niet eens volledig begrijpt wat er met hem gebeurt, is verachtelijk’, aldus Singapore-onderzoeker Rachel Chhoa-Howard van Amnesty in een verklaring. ‘Er zijn ernstige zorgen dat er in zijn geval meerdere schendingen van de internationale mensenrechten zijn geweest.’

Slachtoffer

Miljardair Branson, een groot voorstander van het wereldwijd legaliseren van alle drugs, voerde maandag eveneens de druk op Singapore op. Hij vroeg president Halima Yacob om het leven van Dharmalingam te sparen. Volgens Branson was de Maleisiër slechts het slachtoffer van drugsbazen die misbruik hadden gemaakt van zijn armoede en hem onder bedreiging hadden opgedragen om de heroïne te smokkelen.

‘Zijn beproeving legt de fatale tekortkomingen van de doodstraf op zoveel niveaus bloot’, twitterde Branson. ‘Doorgaan met de executie van een man die de gevolgen van zijn daden misschien niet volledig heeft begrepen, noch zijn rechten in de rechtbank, zou ernstige twijfels doen rijzen over de bereidheid van Singapore om het internationaal recht te handhaven.’