Omstanders filmen steniging jonge vrouw in Afghanistan

Een jonge vrouw is eind oktober in de Afghaanse provincie Ghor gestenigd door een groep mannen omdat ze overspel zou hebben gepleegd. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten gezegd. Een 30 seconden durende video van de steniging is op internet verschenen.

Screenshot van de video waarin te zien is hoe een Afghaanse vrouw wordt gestenigd Beeld .
Screenshot van de video waarin te zien is hoe een Afghaanse vrouw wordt gestenigdBeeld .

Op de beelden is te zien hoe een groep mannen stenen gooien naar een gillende en hardop biddende vrouw die tot haar nek in een gat in de grond staat. De video breekt af voor de vrouw aan haar verwondingen bezwijkt. Lokale autoriteiten hebben de beelden tegenover persbureau AFP bevestigd. Op de video zijn meer omstanders te zien die de steniging met hun mobiele telefoon filmen.

De steniging vond 'ongeveer een week geleden' plaats in de buurt van Ghalmeen in het bergachtige woestijngebied in de provincie Ghor, meldde Seema Joyenda, één van de twee vrouwelijke provincie-gouveneurs in Afghanistan.

Volgens Joyenda was de jonge vrouw, die slechts werd aangeduid met haar voornaam Rokhshana, tussen de 19 en de 21 jaar oud. Door haar familie was ze uitgehuwelijkt aan een oudere man. Samen met haar 23-jarige vriend probeerde ze te ontvluchten. Omdat ze al getrouwd was, werd ze opgepakt en veroordeeld voor overspel. De vriend zou er met zweepslagen vanaf zijn gekomen.

'Barbaarse wetten'

De gouveneur heeft de moord veroordeeld en doet een beroep op de centrale regering in Kabul om de regio te 'zuiveren' van de Taliban. De extremistische groepering heeft de afgelopen maanden zijn invloed in de landelijke delen van Afghanistan vergroot.

'Dit is het eerste incident van dit type in deze regio en het zal niet de laatste zijn', zei Joyenda over haar provincie. 'De vrouwen in het land hebben het moeilijk, en met name in Ghor'. Steniging is verboden in Afghanistan, maar komt desalniettemin af en toe voor. Voonamelijk vrouwen zijn het slachtoffer. In Ghor zijn Talibanstrijders de baas en 'passen ze hun eigen barbaarse wetten toe', aldus provinciewoordvoerde Abdul Hai Khateby, woordvoerder van de provincie.

Activisten in Kabul zijn er echter niet zo zeker van dat de gruwelijke gebeurtenis aan de Taliban te wijten is, schrijft The Guardian. Wazhma Frogh, mede-oprichter van het Onderzoekscentrum voor Vrouwen, Vrede en Veiligheid, meldde dat bronnen in Ghor haar hadden verteld dat de steniging geïnitieerd werd door lokale stamleiders, en niet door de Taliban.

Volgens Frogh schuiven lokale autoriteiten te snel de schuld in de schoenen van de extremisten 'om hun eigen mensen te beschermen'. 'Natuurlijk doen de Taliban deze dingen ook, maar we kunnen niet ontkennen dat lokale leiders zich hier ook schuldig aan maken.'

Een Afghaans jongetje vlucht met zijn moeder weg van een dorp, omdat het Afghaanse leger er actie onderneemt tegen Taliban-strijders. Beeld epa
Een Afghaans jongetje vlucht met zijn moeder weg van een dorp, omdat het Afghaanse leger er actie onderneemt tegen Taliban-strijders.Beeld epa
Meer over