Omstander filmt hoe politie dakloze doodschiet in LA

De politie van Los Angeles heeft een dakloze man doodgeschoten tijdens een worsteling op straat. Er werden van dichtbij meerdere schoten afgevuurd.

Arie Elshout
Een still uit de video op Facebook. Beeld Facebook
Een still uit de video op Facebook.Beeld Facebook

Het slachtoffer werd verdacht van diefstal en zou geprobeerd hebben bij zijn aanhouding het pistool van een agent te pakken, zeggen politiewoordvoerders. De video van een ooggetuige bevat schokkende beelden. Hij werd door miljoenen mensen bekeken nadat hij op Facebook was geplaatst.

Het wantrouwen jegens de politie is groot in de VS sinds vorig jaar een aantal ongewapende zwarte mannen werd gedood door agenten. In het hele land braken demonstraties uit. De protestgolf begon in Ferguson, waar een politieman de tiener Michael Brown doodschoot. Mogelijk deze week komt het ministerie van Justitie met een kritisch rapport over het politiekorps in Ferguson, meldde The New York Times maandag. Het korps zou zwarten verhoudingsgewijs vaker arresteren en beboeten dan andere bevolkingsgroepen.

De identiteit van de dakloze die in Los Angeles werd doodgeschoten, is vandaag nog niet bekendgemaakt. Mensen in de buurt zeiden dat hij bekend stond als 'Africa'. In de videobeelden lijkt het te gaan om een zwarte man. Hij zou sinds een maand of vijf in Skid Row hebben gewoond, een wijk in Los Angeles met veel daklozen en geweld. Naar verluidt verbleef hij jarenlang in een inrichting voor hij op straat belandde.

Argusogen

De politie zegt dat zij zondagmiddag rond het middaguur een melding kreeg dat er een diefstal was gepleegd in een tent in een daklozenkamp op een trottoir langs de weg. Toen agenten daar aankwamen, zou de verdachte zich hebben verzet. Er brak een gevecht uit. Volgens de Los Angeles Police Department (LAPD) werd eerst een stroomstootwapen gebruikt, maar bleef de man vechten. Op een gegeven moment zou hij het pistool van een agent te pakken hebben gekregen. 'Laat het wapen vallen', riep een politieman. Het bevel werd een paar keer herhaald. Daarna vielen vijf schoten. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat de man overleden was.

De LAPD heeft een diepgaand onderzoek toegezegd. De video zal worden bestudeerd. Ook was ten minste een van de agenten uitgerust met een camera op zijn uniform. Onderzocht zal worden of het gebruik van het dodelijke geweld in overeenstemming was met de richtlijnen van het korps, aldus een woordvoerder.

Met argusogen zal naar de uitkomst worden gekeken. Als blijkt dat opnieuw een zwarte man onder twijfelachtige omstandigheden door politieagenten is gedood, zal dit burgerrechtenactivisten sterken in hun overtuiging dat de politie de zwarte bevolkingsgroep in de Verenigde Staten onevenredig hard aanpakt. Onder minister van Justitie Eric Holder, zelf zwart, zijn twintig politiekorpsen onderzocht. Die in Cleveland en Albuquerque werden ervan beschuldigd dat ze te vaak buitensporig geweld toepasten en te snel schoten. Vaak zijn zwarten het slachtoffer daarvan.

Politie in Los Angeles. (Archiefbeeld) Beeld reuters
Politie in Los Angeles. (Archiefbeeld)Beeld reuters

Hervormingen

In het komende rapport over Ferguson staat dat in 2013 86 procent van de aanhoudingen in het verkeer zwarten betrof, terwijl ze 63 procent van de bevolking van deze voorstad van St. Louis uitmaken. En als zwarten naar de kant van de weg worden gehaald, lopen ze twee keer zoveel kans te worden gefouilleerd als blanken, ook al is bij blanken de kans groter dat er verboden spullen worden aangetroffen.

De onderzoekers van het ministerie ontdekten dat het stadsbestuur verkeersboetes gebruikt om de gemeentebegroting sluitend te maken. Aangezien zwarten verhoudingsgewijs vaker worden aangehouden, zijn zij bij uitstek de dupe van dit beleid. In dubbel opzicht. Ze moeten vaker dan blanken boetes betalen en als ze dat niet kunnen omdat ze arm zijn, draaien ze sneller de gevangenis is, aldus het rapport.

Holder wil dat Ferguson hervormingen doorvoert. Als de stad dat weigert, kan hij een rechtszaak aanspannen.

Meer over