Omslag

Iets duisters met een opspringende vis, dat wilde de auteur op de cover. Het resultaat lijkt op het logo van uitgeverij Cossee. Toeval?

ERIK VAN DEN BERG

Het wemelt van de snavels en poten in het boekenvak. Uilen, ooievaars, maraboes, sterns, poema's, olifanten en beren, ze lenen hun naam aan uitgeverijen en series of fungeren als zinnebeeld met stichtelijke strekking - zie de nimmer rustende honingbij. Koudbloedige schepsels lijken minder in trek in de branche, met als uitzonderingen de vuurbestendige salamander (pocketreeks sinds 1934) of de springende vis van uitgeverij Cossee (sinds 2002).

Curieus dus om dat beeldmerk van Cossee tamelijk getrouw uitvergroot te zien op A.H.J. Dautzenbergs verhalenbundel En dan komen de foto's.

Vormgever Herman van Bostelen kan uitleggen hoe het komt. 'Het Cossee-vignet was geen inspiratie voor me, al is het een grappige overeenkomst. Het begon met een heel ander idee. De auteur zag een beeld voor zich van moerasgebieden in Louisiana, de bayou, iets duisters met een opspringende vis. Uit overleg met hem en uitgeverij Atlas Contact is daar uiteindelijk dit ene beeld uit voortgekomen. Ik heb het gebaseerd op foto's. Wat precies de bron was weet ik niet meer. Een zoetwatervis in elk geval. Een karper, misschien.'

Uitgeefster Eva Cossée kijkt toch wel op van de overeenkomst. 'En nog blauw ook, net als onze vis, grappig. Overigens komen vissymbolen elders in het boekenvak wel vaker voor, zoals in het logo van het Duitse Fischer Verlag. Wij dachten eerst aan een vignet met een driemaster, omdat we in 2001 als driemanschap begonnen. Dat bleek toch te statisch en nadat ik had geopperd wat woelige baren of vissen toe te voegen, kwam onze vormgeefster Marry van Baar met dit beeld.

'Een vis gekromd in de vorm van een C, van Cossee dus. Toen Maarten Asscher, oud-uitgever van Meulenhoff en nu directeur van Athenaeum Boekhandel, het zag, zei hij: 'Een zalm die tegen de stroom in zwemt, heel goed!' Daar was ik blij mee. Het is ook een vruchtbaar beeld gebleken. In onze twitterberichten wiebelt hij met z'n staart. En nee, een christelijke betekenis zat er wat mij betreft niet bij.'

A.H.J. Dautzenberg: En dan komen de foto's

Ontwerp Herman van Bostelen.

Atlas Contact; euro 19,95.

Logo uitgeverij Cossee

Ontwerp Marry van Baar.

undefined

Meer over