Omslag

De desolate schilderijen van Edward Hopper zijn in trek als boekomslag. Maar een imitatie is wel zo makkelijk.

ERIK VAN DEN BERG

Niets mooier dan een Edward Hopper op je boek, vinden schrijvers soms. Niets lastiger dan een Hopper-omslag, denken vormgevers vaak. De auteursnaam en titel moeten er nu eenmaal ook op, en de erven van de Amerikaanse schilder zien liever geen ingemonteerde letters in zijn werk.

De uitgever van romanschrijver en Hopper-fan Leon de Winter vond een oplossing. Hij liet Nederlandse schilders net echte Hopper-doeken maken, waarin de belettering zonder probleem kon worden geïntegreerd - zie De Winters jongste roman VSV.

Vormgeefster Marry van Baar deed het anders voor Joep Dohmens Over levenskunst - De grote filosofen over het goede leven. De eerste editie in 2002 van Dohmens bloemlezing kreeg een omslag van Brigitte Slangen: een vogelveer in een geopende hand. Dat beeld werd op de latere midprice-edities door Slangens collega Van Baar in wisselende kleurschakeringen herhaald.

Nu de uitgever voor de gebonden achttiende druk een nieuw ontwerp wilde en de auteur zelf Hopper opperde, bedacht Van Baar een bruikbaar alternatief: een werk van de Amerikaanse fotograaf Richard Tuschman, die in zijn 'Hopper Meditations' taferelen uit Hopper-schilderijen naar eigen inzicht opnieuw ensceneert. In dit geval gaat het om Morning Sun uit 1952, waarop Hoppers echtgenote Jo in een winterig licht op bed zit. Van Baar: 'Ik heb flink gefotoshopt aan de bovenkant om de typografie erop te krijgen, en meteen ook het rolgordijntje langer gemaakt. Dat had niet gekund in het orginele schilderij.'

Joep Dohmen: Over levenskunst - De grote filosofen over het goede leven

Omslag Richard Tuschman/ Marry van Baar.

Ambo; euro 19,95.

undefined

Meer over