Omslag

Het onbekende kind met Jodenster op de oorlogsnovelle Vandaag heeft een naam gekregen: Appie Wijnberg (1932 - 1993).

Een schooljongen met een nette haarlok en wakkere ogen, de Jodenster onopvallend op zijn geruite trui gestikt. Vormgeefster Suzan Beijer zette zijn portret op Pauline Micheels' Vandaag, het op feiten gebaseerde fictieve dagboek van een jongen in Westerbork.


Een afdruk van de foto, afkomstig uit het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, werd door de schrijfster zelf in een oudere oorlogsstudie ontdekt. Wie er op staan, is niet bekend. 'Er is alleen bekend dat de foto is genomen in de 14de Joodse Lagere School in de Cliffordstraat in Amsterdam-West. Ik vermoed dat hij dateert uit de winter van 1942-'43. Ik heb nog allerhande naspeuringen gedaan, maar zonder resultaat. Uiteindelijk heb ik me neergelegd bij de gedachte dat de kans héél klein is dat een van deze scholieren de oorlog heeft overleefd. Van de 19 duizend kinderen in Westerbork is tenslotte maar een handvol in leven gebleven.'


Groot was dus Micheels' verbazing toen ze onlangs, maanden na de verschijning van Vandaag, telefoon kreeg: een familielid van de afgebeelde jongen had 'oom Appie' herkend. Abraham (Ab) Wijnberg, geboren in 1932, blijkt de oorlog 'op miraculeuze wijze' op een reeks onderduikadressen te hebben overleefd. Abraham overleed in 1993, 61 jaar oud. Zijn verwanten - onder wie zoon Elkan - laten weten 'oprecht trots' te zijn dat hij voorop Vandaag staat.

undefined

Pauline Micheels: Vandaag - een oorlogsnovelle

Ontwerp Suzan Beijer.


Prometheus; euro 16,95.

undefined

Meer over