Omslag: Tal Goretsky

ERIK VAN DEN BERG

Letters van rook, die zagen we nog niet eerder. Tal Goretsky, de art director van Stephen Kings New Yorkse uitgever Scribner, ontwierp ze speciaal voor het spooky omslag van Kings nieuwe thriller Doctor Sleep. Voor de Nederlandse vertaling maakte Luitingh-Sijthoff al vroeg een eigen omslag (griezelig licht uit een kierende deur, zie de afbeelding rechtsboven), maar de uitgever gaf uiteindelijk toch de voorkeur aan Goretsky's virtuoze handwerk.

'Toen we het omslag ontwierpen, was nog niet bekend hoe de Amerikaanse versie eruit zou gaan zien. We hadden aan ons eigen omslag kunnen vasthouden, in overleg met Kings uitgeverij overigens, maar we vonden het in dit geval beter mee te gaan met de internationale markt. Wellicht komt ons ontwerp nog van pas bij een latere midprice-editie. '

Aan Raymond van Donk van bureau DPS Amsterdam de taak het Amerikaanse voorbeeld voor Luitingh-Sijthoff aan te passen: het woord Doctor in de titel moest worden vernederlandst tot Dr. en in de vrijkomende ruimte rechts kon een extra aanbeveling worden gemonteerd.

'De 'd' en de 'r' van Dr. kon ik overnemen uit het origineel, maar die punt moest ik zelf maken, uit dezelfde nevelletters. Gelukkig is een punt niet het moeilijkste. ' De toegevoegde bloedrode blurb ('het vervolg op de Shining') kostte hem meer hoofdbrekens. Van Donk vond de oplossing in een bestaande letter met vergelijkbaar vage contouren. 'Face Your Fears heet die letter, heel toepasselijk dus.'

Daarmee zijn de varianten niet op, want voor de Britse markt gaf uitgeverij Hodder & Stoughton de voorkeur aan een omslag met Oscar, de mediamiek begaafde kat in Doctor Sleep, met nevelslierten die aansluiten bij Goretsky. En omdat Stephen King behalve a good read ook big money betekent, is er nog veel meer keuze. Bijvoorbeeld uit een arsenaal aan luxe edities met afwijkende omslagen en bibliofiele extra's. Het summum daarvan is de door King gesigneerde uitgave van Cemetery Dance Publications, in een minioplage van 52 exemplaren (zie de afbeelding rechtsonder). Pech: dat cadeautje van 2.500 dollar is al bij voorintekening uitverkocht.

Stephen King: Dr. Sleep

Ontwerp Tal Goretsky, bewerkt door Raymond van Donk / DPS Amsterdam. Luitingh-Sijthoff; euro 19,95.

undefined

Meer over