Omslag: Suzan Beijer / Marieke Oele

Zo'n 500 duizend negatieven telt het archief van Cas Oorthuys (1908-1975) in het Nederlands Fotomuseum. Daaronder, naast zijn fameuze foto's uit de illegaliteit tijdens de Duitse bezetting, veel documentair werk uit de wederopbouw - de nostalgisch stemmende tijd van een land in zwart-wit, met spelende kinderen op schoongeboende stoepen in prille nieuwbouwwijken.

Een van die foto's zette ontwerpster Marieke Oele in 2008 voorop Republiek van vrije burgers (uitgeverij Bert Bakker), een bundeling columns en artikelen van de journalist en columnist H.J. Schoo. De perfect passende compositie toont een meisje met haar hoepel (we weten haar naam nog: Maryla Nienhuis) voor de net opgeleverde flats in de Amsterdamse Betuwestraat, halverwege de jaren vijftig.

Verrassing: precies hetzelfde beeld selecteerde vormgeefster Suzan Beijer voor de jongste publicatie van historicus Han van der Horst: De mooiste jaren van Nederland - 1950-2000. Het boek verschijnt vandaag bij Prometheus, de moederuitgeverij van Bert Bakker onder hetzelfde dak aan de Amsterdamse Herengracht.

Is daar aan de bureaus niet nog een ander beeld overwogen? In die 500 duizend Oorthuys-negatieven zijn tenslotte meer dan genoeg scènes met spelende, touwtjespringende en bellenblazende wederopbouwkinderen te vinden (bijvoorbeeld van Maryla's broertje, de latere fotograaf Bert Nienhuis).

'Het was geen opzet', zegt de uitgeverij desgevraagd over de Van der Horst-cover. 'Maar het boek van Schoo is niet meer leverbaar. En dit blijft toch een prachtig omslag.'

Han van der Horst: De mooiste jaren van Nederland - 1950-2000

Ontwerp Suzan Beijer.

Prometheus; euro 19,95.

Boekpresentatie door Han van der Horst in het Stedelijk Museum Schiedam, vandaag om 15.30 uur.

undefined

Meer over