Omslag: Bart van den Tooren / Stephan Vanfleteren / Marry van Baar

ERIK VAN DEN BERG

Geen majesteitelijke bling, alsjeblieft niet. En ook geen kroontjes, banieren of andere opschik. 'Met zo'n schitterende foto kun je maar één kant op', zegt vormgever Bart van den Tooren. 'Je moet het krachtig houden, zoals past bij deze vrouw.'

Het ontwerp voor Jutta Chorus' Beatrix - Dwars door alle weerstand heen begon met het zwart-witportret dat Stephan Vanfleteren in 1999 maakte in opdracht van het Rijksmuseum.

Die blikvanger was een idee van de uitgever. 'Ik herinnerde me de foto uit de krant, ik meen zelfs de Volkskrant', zegt redacteur Sander Blom, die contact opnam met de Vlaamse fotograaf. Omdat die leergeld had betaald na het megasucces van David Van Reybroucks Congo - ook met een ijzersterke Vanfleteren voorop - betaalde de uitgever na 'enig soebatten' een flink hogere vergoeding dan gebruikelijk voor de rechten.

Van den Tooren voegde een zakelijke belettering toe ('al is het haast zonde om zo'n foto te typograferen'), klemvast over de volle breedte. Het is de Highway Gothic, oorspronkelijk in de Verenigde Staten ontwikkeld voor gebruik op verkeersborden, en derhalve ook van grote afstand goed leesbaar. De enige chique toets: 'De titelletters zijn goud, of nee, eerder brons. In geen geval hoogglans, dat zou over de top zijn.'

Vergelijkbaar stijlvol ingetogen is het omslag van Ik zal handhaven - Beatrix, koningin in een veranderd land, dat twee maanden geleden verscheen bij uitgeverij Boom. Ontwerpster Marry van Baar gebruikte Vincent Mentzels befaamde profielfoto van Beatrix uit 1981, die ook ten grondslag lag aan het ontwerp van de laatste guldenmunt.

Omdat de fotograaf per se geen letters in Beatrix' gezicht wilde, is de titel (in de Trinité) ongewoon klein gehouden. Een klein compromis in zo'n vorstelijk ontwerp.

Jutta Chorus: Beatrix - Dwars door alle weerstand heen

Ontwerp Bart van den Tooren, foto Stephan Vanfleteren.

Atlas Contact; euro 19,95.

undefined

Meer over