Omroep

Er is op het moment een hausse aan voornemens bij politieke partijen om in de gelden voor de publieke omroep te snijden (Opinie & Debat, 24 april)....

Justine Borkes en Nijmegen

Er kan geen sprake van zijn dat ze dat maar zo aan hun eigen budget kunnen toevoegen. Dat maakt het hele, bijna collectieve voornemen, tot een lachertje. Al kan het natuurlijk wel heel veel schade opleveren voor de publieke omroep, als er niet op een goeie manier met deze gelden wordt omgesprongen.

Geert Buelens wijst op het vele goeds dat de directeur van de publieke omroep zomaar verloren wil laten gaan door Nederland 2 te offeren (Opinie & Debat, 28 april). Programmamakers doen op het moment niet anders: Een Ikonprogramma op Radio 1 moet eraan geloven, Radio 4 wordt met een Radio 1-programma opgescheept: Van Trigt tot negen. Ook ONM kan ophoepelen. Dit alles onder de virulente invloed van de Ster, die de publieke omroep van binnenuit opvreet. Het is dus echt vijf voor twaalf, juist ook door die door de Ster geconditioneerde acties van binnenuit, door echte Sterslaven van de kijk- en luistercijfers uitgevoerd. En verpakt in de mooiste praatjes.

Amusement kan wel naar de commerciëlen, roepen sommige politieke partijen, maar dan is het wel uit met de pret: dat betekent dat we eindeloos verveeld worden met nog meer reclamerommel. Het is dus de hoogste tijd de publieke omroep weer echt van het publiek te laten zijn en afstand te doen van de Ster. Dan kunnen er niet alleen nieuwe, goede programma’s worden gemaakt of bestaande programma’s blijven, maar kunnen we er ook op een fatsoenlijke manier naar kijken en luisteren.

Dat moet de politieke insteek zijn. Niet domweg iets roepen over geld waar je geen recht op hebt.

Meer over