NIEUWSFUNX

Omroep FunX schrapt ramadan-show na bedreigingen over draaien muziek

De omroep FunX heeft het radioprogramma Ramadan Late Night per direct geschrapt omdat diverse medewerkers met de dood zijn bedreigd.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Volgens de zender kregen ze doodsbedreigingen omdat sommige luisteraars vonden dat in het programma geen muziek mocht worden gedraaid vanwege de ramadan.

‘Dit heeft onverwacht heftige reacties op social media opgeroepen’, aldus de zender maandag in een verklaring . ‘Muziek en ramadan gaan volgens sommigen niet samen en daarom zou het programma van naam moeten veranderen.’

Volgens FunX werden behalve medewerkers ook personen in hun omgeving met de dood bedreigd. Hierop werd besloten extra beveiliging in te huren. ‘Een voor ons onacceptabel gevolg van een initiatief dat bedoeld was om mensen samen te brengen’, aldus de omroep. Uiteindelijk besloot FunX het programma te schrappen om erger te voorkomen.

Het programma werd vorig jaar gelanceerd. Op de radio, maar ook online, werd in de show onder andere aandacht besteed aan verhalen van gelovigen tijdens de ramadan. De zender besloot dit jaar door te gaan met de show juist vanwege de ‘vele positieve reacties’ die er vorig jaar waren geweest van het publiek.

Dj bedreigd

FunX zegt dat er de afgelopen tijd ook luisteraars waren die op een ‘respectvolle manier’ aangaven waarom zij de naam Ramadan Late Night ongepast vonden. ‘Die feedback nemen wij serieus’, aldus de zender. ‘FunX staat altijd open voor kritiek en alle content die wij maken, maken wij samen met onze doelgroep. Het gesprek met het publiek voeren over maatschappelijke onderwerpen betekent dat je ook bereid moet zijn naar elkaar te luisteren.’

Vorige week werd bekend dat een van de programmamakers van FunX, dj Morad El Ouakili, aangifte had gedaan bij de politie omdat hij om dezelfde reden werd bedreigd. De programmamaker noemde de personen die hem met de dood bedreigden vanwege de muziek die hij draaide in zijn show toen ‘fanatieke extremisten’.

Meer over