OMKOPEN, DAT GAAT ZO

Het toelatingsbeleid van de Iraakse ambassades is ronduit ondoorgrondelijk. Nu weer worden visa alleen verstrekt in de Jordaanse hoofdstad Amman, dan weer ook in andere hoofdsteden....

Dat gaat zo: u vraagt een audiëntie aan bij de ambassade en overhandigt daar in een enveloppe uw aanvraagformulieren, paspoort en fotootjes. Onopvallend steekt u tussen deze bescheiden een waardepapier van de Amerikaanse centrale bank; honderd dollar is een mooi startbedrag.

Vervolgens moet toestemming komen uit Bagdad. Rond de Iraakse ambassade in Amman houden zich doorgaans Irakezen en Jordaniërs op met 'connecties'. Het verstandigst is te werken op een halve 'no-visa-no-pay'-basis. Vijfentwintig dollar vooruit, en 75 als het visum er is.

Dan moet u naar Bagdad. Sinds de Golfoorlog geldt een luchtembargo, dus dat kan alleen per auto. De beste keuze is de comfortable 'james', een verbastering van de GMC-jeep. Kosten: tweehonderd dollar. Er zijn verhalen bekend van mensen die de trip op een koopje probeerden te maken, en in handen vielen van Iraakse bandieten. Deze lieden maken er hun werk van auto's te enteren en de inzittenden in de bergen te beroven en meestal ook te vermoorden.

Aan de Jordaans-Iraakse grens is het weer tijd om de portemonnee te trekken. Volgens de procedures moet uw gehele bagage worden doorzocht, tot en met de binnenkant van de deodorantstick. Twintig Amerikaanse dollar aan de eerste controleur (te overhandigen via de chauffeur) bekorten dit proces aanzienlijk. Ook de verplichte aidstest is na overlegging van vijftig dollar niet langer verplicht. Bij de laatste controlepost laat u nog een six-pack pepsi achter en een slof sigaretten, en dan ligt het Iraakse wegennet voor u open. Babylon ligt ongeveer 120 kilometer ten zuiden van Bagdad en leent zich prima voor een dagtrip.

Meer over