Omgeven door wind en regen de storm in jezelf trotseren

JEUGD Stormgek van Huis aan de Amstel draait om Brit, wier ouders niet meer met elkaar verder willen. Omgeven door drie reusachtige schilderijen, een stormachtige wind en bijgestaan door haar hond Boeda, doorgrondt ze de storm in zichzelf....

Brit heeft een dwangmatige moeder en een romantische, gekwelde vader, die vastberaden is om met het gezin op wereldreis te gaan in een zelfgebouwd zeilschip. Maar dat zit er niet in nu pa en ma ‘voorlopig’ even niet bij elkaar wonen. Om de beurt zijn ze een week bij hun dochter, die zich, verscheurd door dat gedoe, terugtrekt op een rode vleugel. Aan dat instrument begeleidt Boeda (zanger Maarten van Roozendaal) haar klaagzang.

De hond als bondgenoot is een mooie vondst: hij die niet oordeelt en geen mening heeft. Van Roozendaal levert een gevoelige en tegelijk ironische en rauwe muzikale bijdrage. In het volle verhaal dat Paul Pouveur en Pauline Mol samen schreven, verschijnt een mystiek, wild meisje dat Brit welkom heet in het kamp van kinderen met gescheiden ouders. Maar uit die rol blijkt te opstandigheid waardoor de klaagzang van Brit de overhand dreigt te krijgen.

Terechtgewezen met het venijnige lied ‘brave meisjes’ van Van Roozendaal en geholpen door de wijze compassie van Max, de nieuwe vriend van moeder, gaat Brit uiteindelijk toch op eigen benen staan. Dan is ze klaar voor de storm.

Stormgek is een imposant opgezette productie voor de grote zaal, waarvan de balans tussen de zware middelen en de tekst soms kraakt, maar wel van lieve lust.

Bart Deuss

Meer over